lauantai 11. heinäkuuta 2009

Feta


Seuraavaksi ohjelmassa: Fetajuusto

Feta on ensimmäinen juusto jota pitäis vähän kypsytellä että siitä tulis hyvää. Se ei kuitenkaan vaadi kauhean paljoa kypsyttelyä, joten malttamattomalle hyvä ratkaisu ennen semmosia vuoden vaativia juustoja. Käyttämäni reseptin sain kaupantekijäisiksi kun ostin juustotarvikkeita ameriikasta. Kahtotaan mimmosta tulee.


Feta

5 litraa maitoa
1/2 tl lipaasia (Mild Lipase)
1/8 tl bakteerikantaa (Mesophilic Starter Series MA 4000-4001, Danisco)
5 ml juustonjuoksutetta

Maito lämmitettiin 28-asteiseksi. Lipaasi ja bakteerikanta liuotettiin 0,5 desilitraan vettä ja lisättiin maitoon. Annettiin seisoa tunnin verran.

Juoksute sekoitettiin joukkoon ja annettiin seisoa taas tunnin verran eli kunnes juusto leikkautuu siististi (clean break). Kiinteytynyt juustomassa leikataan sentin pitkittäin ja poikittain sentin välein ja annetaan seistä leikeltynä kymmenen minuuttia.

Juustomassa kaadettiin lävikköön joka oli vuorattu juustoliinalla. Liina sidottiin pussiksi ja pussi ripustettiin kuivumaan huoneenlämpöön 24 tunniksi.

Kiinteytynyt juusto leikattiin 3cm palasiksi, jotka sijoiteltiin rasioihin siten että ne eivät koske toisiinsa. Juustopaloille ripoteltiin suolaa joka pinnalle, rasiat suljettiin ja annettiin seistä huoneenlämmössä 1-3 vuorokautta.

Loppusäilöntää varten tehtiin suolaliuos jossa oli 1,2dl merisuolaa 1,9 litraan vettä (1/2cup & 1/2 gallon). Fetapalat laitettiin lasipurkkiin rasioiden pohjalle kertyneen heran ja suolojen kanssa ja suolaliuos kaadettiin päälle. Jätettiin kypsymään jääkaappiin.


Laitoin puolet fetapaloista suolaliemeen yhden päivän kuluttua ja ajattelin laittaa loput kun ovat olleet kolme päivää suolan kanssa pöydällä. Sitten voi ihmetellä eroja.

Veikkaisin että vähän isomman satsin vois vielä tehdä ja sais sen kivasti kahteen tuommoseen umpiopurkkiin säilöttyä. Kuus litraa vois olla seuraava satsi.

Havaintoja: tehtäessä feta (tai mikä vaan juusto) pussissa roikuttamalla tulee aika paljon epämuodostunutta palaa, josta ei saa nättejä kuutioita. Mausta en tiedä. Hukkaprosentti on varmasti pienempi jos tekee vähän enemmän. Yksi resepti kehotti kääntämään fetan ympäri 3-4 tunnin roikutuksen jälkeen. Tätä vois kokeilla, josko siitä sais pallomaisemman asian aikaseksi.

Feta haisee teko/roikutusvaiheessa omituisesti pilaantuneelle maidolle. Oletan että tämä kuuluu asiaan, sillä haisu alkoi koko ajan enemmän muistuttaa fetalle ominaista tuoksua.

Makutestiä ei ole vielä suoritettu.

Edit: makutesti on suoritettu.

Edit: toinenkin makutesti on suoritettu. En havainnut eroa yhden päivän suolaantuneen ja kolme päivää suolaantuneen fetan välillä. En maistellut vierekkäin vaan aloitin uuden purkin kun edellinen loppui. Jos eroa on, se ei ole merkittävä.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Etsiskeli Googlella juustonteko ohjeita ja sivusi tuli vastaan. Mistä ostat noita bakteerikantoja ja lipaasia (mitä se on?)

Olen tuore maitotilallinen ja kiinnostuista olisi tehdä itse juustoja kotikäyttöön. Käytätkö ihan tavallista maitoa vai ternimaitoa?

Heini Hakkarainen (heini81(at)hotmail.com)

Riha kirjoitti...

Lipaasi on entsyymi joka muuttaa maidon makua vastaamaan enemmän lampaanmaitoa. Tekee fetasta fetamaisempaa.

Mä olen ostanu semmosista paikoista kuin www.thecheesemaker.com ja www.cheesemaking.com ja ollut molempiin tyytyväinen.

Juustoihin käytän ihan tavallista maitoa. Mieluiten luomua tilamaitoa, mutta purkkitavarasta tulee hyvää kanssa. Ternimaitoa en ole edes koskaan kokeillut kun se on niin järkyttävän kallista.