tiistai 14. heinäkuuta 2009

Feta #2


Mökkireissu painaa päälle joten mitään kovaa juustoa ei pysty aloittamaan kun niitä pitäis käännellä päivittäin kypsytyksen alkuvaiheessa. Toisen fetan sen sijaan ehtii hyvin mätkäistä tulemaan.

Reseptiin tuli pieniä muutoksia. Ensinnäkin, käytin 6 litraa maitoa (4l täysmaitoa, 2l kevytmaitoa) ja samat määrät bakteerikantaa, lipaasia ja juoksutetta. Kun juustomassa oli leikattu kattilassa kuutioiksi, se jäi seisomaan tällä kertaa tunniksi (hämmensin muutaman kerran välissä) ennen valuttamista.

Annoin massan valua lävikössä ensin muutaman tunnin, jonka jälkeen kasasin reunoille kuivuneen osan massasta yhtenäiseksi köntsäksi keskelle. Sitten annoin massan valua roikkuen neljä tuntia, jonka jälkeen otin pussin alas, käänsin massan varovasti ympäri ja laitoin roikkumaan vielä vuorokaudeksi. Tulos oli erittäin hyvin muotoutunut juustomassa joka oli helppo leikata yhtenäisen kokoisiksi paloiksi.

Seuraavana päivänä sitten leikkasin juuston noin 3cm kanttiinsa kuutioiksi, ripottelin suolaa päälle ja laitoin jääkaappirasiaan. Nyt ne ovat siellä. Annan olla jääkaapissa suolan kanssa kunnes päästään mökiltä poijes, kuinka kauan se sitten onkaan. Sen jälkeen suolaliuokseen.

Edit: Feta päätyi suolaliuokseen 23.7. eli 9 päivän suolauksen jälkeen. Feta maistuu tässä vaiheessa raa'alta ja on pehmeää.

Ei kommentteja: