tiistai 30. syyskuuta 2008

Viiden sitruunan sima


Simantekeminen jatkuu. Ihan vaan siksi että sima on hyvää. Tämä satsi on hieman normia sitruunaisempaa, mutta muuten noudattelee fariinisokeripussin ohjetta.

Pönttö ei meinannut lähteä käymään, ilmeisesti siksi että syksy on jäähdyttänyt simanurkkani liian kylmäksi. Kylppärin lattialämmitys hoiti kuitenkin homman kotiin ja sima päätyi pulloihin kahden päivän käyttämisen jälkeen. Sijoitin ne jatkamaan käymistään lasitetulle parvekkeellemme, jonka lämpötila vaihtelee tietysti aika paljon mutta ei mene vielä pakkasen puolelle.

Tästä tuli kyllä nyt ihan laiskanmiehen sima. Olen nimittäin siirtynyt sitruunoiden käsittelyssä raastamisesta kuorimiseen. En tiedä vaikuttaako se makuun, mutta on julmasti helpompaa. Lisäksi tämän satsin kanssa kävi niin että muistin vasta yhden maissa yöllä että pönttö piti pullottaa. Ei sitten millään jaksanut ruveta pesemään kivoja pikkupulloja joten päädyin 1,5 litran limpparipulloihin. Ei se sima vaan oo niistä niin hyvää kuin kerta-annospulloista...


Viiden sitruunan sima

5 sitruunaa
500g sokeria
500g fariinisokeria
8 l vettä
1/4 tl kuivahiivaa

Sitruunoista kuoritaan keltainen osa perunankuorimaveitsellä, jonka jälkeen niistä puristetaan mehu ja hedelmäliha. Molemmat sokerit, kuoret, hedelmäliha ja mehu sekoitetaan kuumaan veteen ja hämmennellään sekaisin. Kun seos on 40-asteista, sekoitetaan joukkoon hiiva. Annetaan käydä ämpärissä kaksi vuorokautta ja pulloissa kunnes valmista.

Ei kommentteja: