sunnuntai 21. syyskuuta 2008

Tex-Mex



Yksi pitkäaikaisista lemppareistani on tämmöttinen suomalais-amerikkalais-meksikolainen sekamelska, johon kuuluu tortilloja ja täytteitä. Pöydästä sitten saa kasata mieleisiään fajitaksia.

Tänään oli tarjolla munakokkelia, paputahnaa, jauhelihaa, salsaa, juustoraastetta, tuorevihanneksia (kurkkua, paprikaa, salaattia ja melonia), ranskankermaa ja tietenkin tortilloja. Palanpainikkeeksi oli appelsiinisimaa ja aperitiiviksi nautimme aitoa meksikolaista tequilaa, Reposado Tequila Corralejo. Oli muuten aikaslailla eri tavaraa kuin Sierra Silver...

Guacamole jäi tällä kertaa tekemättä, sillä keskustahelsingin ainoa kauppa josta saa avokadoja joita ei tarvitse kypsyttää kahta viikkoa kotonaan, oli tällä kertaa liian pitkän matkan päässä. Jos joku tietää asematunnelin Kotikonnun lisäksi jonkun paikan niin kuulen mielelläni.




Munakokkeli

1 osa munia
1 osa maitoa
suolaa maun mukaan
voita paistamiseen

Munat, maito ja suola sekoitetaan tasaiseksi massaksi. Voi sulatetaan paksupohjaisessa kattilassa tai paistinpannulla tiriseväksi ja munamaito kaadetaan päälle. Hämmennellään kunnes massa heroittuu ja annetaan kiehua kuivaksi. Ei anneta ruskistua missään vaiheessa.


Munakokkeli on kiva pehmeä proteiinimassa. Se on helppo tehdä ja sopii fajitaan erinomaisesti. Kun sen paistaa oikeassa voissa, ei tarvita mitään muita mausteita erinomaiseen lopputulokseen. Valkosipulia olen joskus kyllä laittanut, mutta tällä kertaa tuli ihan blankoa.



Tämä herkullisen näköinen mömmö maistuu paremmalta kuin miltä se näyttää. Liekö vika ruuassa vai kuvaajassa...


Paputahna

1 tölkillinen ruskeita papuja
4 siivua pekonia pilkottuna
1/2 (iso) sipuli hakattuna
öljyä paistamiseen
3 tl juustokuminaa
1/2 tl mustapippuria
2 rkl soijakastiketta
loraus punaviiniä
loraus kahvia

Pavut valutetaan ja huuhdotaan. (Jos ei käytä tölkkipapuja, tulee tietty parempaa :) Sipulia ja pekonia ruskistetaan öljytilkassa pannulla. Juustokumina ja mustapippuri sekoitetaan joukkoon ja annetaan paistua hetken aikaa. Mausteet tarvitsevat öljyä jotta niistä irtoaa maku mukavasti ja ne eivät pala. Pavut lisätään pannulle ja hämmennellään seosta kunnes pavut ovat kypsiä ja osa on hajonnut muodostaen tahnamaisen rakenteen. Vesitilkan lisääminen pannulle edesauttaa prosessia. Seos maustetaan soijakastikkeella. Jos keittiössä lojuu ylimääräistä kahvia tai punaviiniä, niitä kannattaa lorauttaa sekaan täyteläisyyttä antamaan.


Ketään ei varmastikaan yllätä jos kerron että jättämällä pekonin pois saa tästä setistä toimivan kasvisruoan.



Salsaa ilman ei ole tex-mexiä. Salsa pitää tehdä itse sillä kaupan salsa on kuraa. (Tulipas huono kuva)


Tomaattisalsa

1 tlk tomaattimurskaa
1 tlk tomaattipyrettä
1 sipuli kuutioituna
1/2 paprika paloiteltuna
1 thai-chili siemenineen silputtuna
3 valkosipulinkynttä silputtuna
2 tl juustokuminaa
2 tl korianteria
2 tl paprikajauhetta
3 rkl valkoviinietikkaa
2 tl sokeria
3 rkl soijakastiketta
(punaviiniä)
(limemehua ja/tai hedelmälihaa)

Sipuli paloitellaan ja kuullotetaan pannussa. Paprika, chili, valkosipuli juustokumina, korianteri, paprikajauhe ja mustapippuri lisätään ja paistetaan ruskistamatta muutama minuutti. Päälle kaadetaan tomaattimurska ja tomaattipyre. Kuumennetaan kiehuvaksi ja alennetaan lämpö haudutusteholle. Lisätään sokeri, soijakastike ja etikka sekä maun ja mahdollisuuksien mukaan punaviini ja lime. Annetaan hautua kunnes haluttu rakenne on saavutettu. Salsa paranee hautuessaan, joten se kannattaa tehdä jo edellisenä päivänä odottamaan.


Rehellisyyden nimissä on mainittava että kaikki maustemäärät on aika silmämääräsesti arvioituja sillä ei niitä koskaan tule lusikalla mitattua. Silmämääräisesti ne sinne menee ja tuoksu ja maku kertoo että mitä menee lisää (tai että mitä meni just liikaa).

Tällä kertaa ostamani chilisatsi on osoittautunut varsin tuliseksi sillä yhdellä chilillä sai aika mukavan salsan aikaan. Yleensä pistän kaksi, eikä grillaa kitalakea.




Jauhelihan maustamisessa olen aikaisemmin luottanut kaupan valmiisiin mausteseoksiin, mutta nyt alkaa jo pikkuhiljaa sujua oma maustaminen sen verran hyvin että takaisin pussimausteisiin ei taida olla paluuta. Jauheliha on kuitenkin minulle tärkeä osa fajita-ateriaa, joten sillä on merkitystä että siitä tulee hyvää. Itse en ole niin tykästynyt lihanpaloihin vaan tykkään nimenomaan jauhelihan murumaisesta rakenteesta.


Fajita-jauheliha

400g naudan jauhelihaa
öljyä paistamiseen
3 tl juustokuminaa
2 tl paprikajauhetta
1 tl mustapippuria
2 tl sipulijauhetta
1/2 tl chilijauhetta
1/2 tl cayennepippuria
1 tl sokeria
1/2 tl nestesavua
1 rkl soijakastiketta
1 rkl limemehua

Valurautapannu kuumennetaan oikein kuumaksi ja paistetaan liha pannulla nopeasti. Rakenne hakataan murumaiseksi. Kun lihassa ei enää näy punaisia kohtia, lisätään limemehua lukuunottamatta kaikki mausteet. Kuivan pannun ja vähärasvaisen lihan tapauksessa voi olla tarpeen lisätä tilkka öljyä. Kun liha on maustunut hetken aikaa, otetaan se pois tulilta ja lisätään limemehu (jos ei ole limemehua, käytetään jotain muuta hapokasta kuten sitruunamehua tai etikkaa). Annetaan hautua kannen alla jälkilämmöillä hetken aikaa.


Liha kannattaa olla mielestäni naudan jauhelihaa, sillä nauta ja sika paistuvat eri tavalla joten nauta-sika-jauhelihasta tuppaa tulemaan puoliksi liian kuivaa. Vähärasvaisuuteen ei kannata panostaa sillä mausteet tarvitsevat rasvaa. Lopputuloksen tulisi kuitenkin olla sen verran kuivaa että pannun pohjalla ei valuisi ylimääräistä rasvaa. Se kun tuppaa olemaan epäkäytännöllistä tortillan sisälle käärittäessä.



Tortilloista tuli taas kuivia. Laitan jotain reseptintynkää kun saan keksittyä että mistä tämä kuivumisefekti johtuu. Käytän ehkä liikaa vettä taikinassani. I shall search the allmighty internet and try, try again...

Jos niitä lettuja jaksaa vääntää riittävän paljon, niin niistä saa tosi kivoja kun seuraavana päivänä lykkää vähän juustoa kahden letun väliin ja paistaa pannulla sillai että se juusto sulaa. Sitten leikkaa kahdeksaan osaan ja avot: juustotäytteisiä nachoja ja salsanjämät.



Muihin vakkaritäytteisiin kuuluu raastettu kermajuusto (jotkut väittävät voimakkaamman makuisia juustoja sopivammaksi, vaan minä tykkään Oltermannista) ja ranskankerma jota suureksi ilokseni myydään nykyään isommissa purkeissa. Sekä tietysti tuoreet kasvikset joiden seassa on oltava jotain melonia (tällä kertaa sitä jossa on vihreä vähän juovikas kuori joka ei ole hujaja- eikä cantaloupemeloni).

Tosi herkkuja oli taas sekä samana iltana että seuraavana päivänä mikrotettuna. Jäi kyllä sen verran tekemään mieli sitä guacamolea että vois käydä ostamassa kasan avokadoja ja tehdä seuraavat teksmeksit kun ne on kypsiä. Laittais vaikka maissipaistoksen vielä mukaan. Ja sais testailtua niitä lettuja lisää. Ehkä maissijauhon kanssa...

Ei kommentteja: