perjantai 12. syyskuuta 2008

Appelsiinisima


Eli otetaan appelsiinimehua ja hiivaa... eikun hetkinen.


Appelsiinisima

8 l vettä
500g fariinisokeria
250g sokeria
2 sitruunaa
4 appelsiinia
1/4 tl kuivahiivaa

Appelsiinit ja sitruunat kuoritaan kuorimaveitsellä ja niistä puristetaan mehut ja hedelmäliha. Kuoret (ilman valkoista osaa), mehu ja hedelmäliha sekoitetaan kuumaan veteen ja sokereihin. Kun seos on 40-asteista, sekoitetaan joukkoon hiiva.

Annetaan käydä ämpärissä huoneenlämmössä kaksi vuorokautta ja pullotetaan. Annetaan käydä pulloissa huoneenlämmössä toiset kaksi vuorokautta. Jäähdytetään ja juodaan pois.En ehtinyt tätä satsia pullottaa tokana päivänä, joten se oli ämpäreissä kolmannen yön yli, joskin viimeisen se vietti parvekkeella.

Ihan hyvää tuli. Appelsiini on hiukka hento maku ja saattais kaivata kevyemmän käyttämisen. Vähän hiivainen kenties. Edelleen tarttis saada joku tarkka keino sen hiivan mittaamiseen.

2 kommenttia:

Lita kirjoitti...

Oliks luomuappelsiineja tai jotain..? Leivonnassa ainakin tavallisen myrkkyappelsiinin kuori maistuu, no, tuholaismyrkyltä ja säilöntäaineelta. Sitruunasta sitä ei niin huomaa. Mut varmaan luomu ois parempaa.

Mun mielestä olis tosi hyvä idea että ois (leffaan yhdistetyt?) fintexmex-kestit joihin kutsuttais ihmisiä joiden ruoka oli tänään pala koulun lattian kautta käytettyä (puukäsi mikä puukäsi) Amican sienipiirakkaa, jossa oli tuntemattomasta syystä makea taikina (yök). Ja iltaruuaksi kaupan karjalanpiirakka. Eli minut.

Riha kirjoitti...

Ei ollu luomuja. Nyt kun mainitsit niin olis kyllä pitäny kokeilla. Simasta myrkyn maku ei kuitenkaan häirinnyt. Ehkä se auttoi että niitä kuoria hinkkasi juuriharjalla kuumassa vedessä hauis punaisena jonkin aikaa. Olet kyllä ihan oikeassa siinä että perusleivonnaisissa ei normiappelsiineja voi käyttää. Syttyy vielä kakut palamaan...