maanantai 29. syyskuuta 2008

Rukiinen vispipuuro



Kun vispipuuro on niin hyvää, niin pitäähän sitä yrittää virittää. If it ain't broken, fix it. Vai miten se meni? Taannoisessa karjalanpiirakkaprojektissa tuli tehtyä myös puolukkatäytteisiä piirakoita, jotka olivatkin kerrassaan erinomaisia. Niitäkin pitää tehdä pian uudestaan, mutta kun kaikkea hyvää ei millään meinaa keretä väsäämään. On se kumma kun ihminen kuitenkin harrastaa syömistä enemmän kuin mitään muuta...

Näistä piiraksista tuli sitten kuitenkin mieleen että mitäpä jos sitä sotkisi hieman ruista puolukkapuuroon, kun jauhoja jäi useita kiloja kaappiin lojumaan. Tuumasta toimeen.


Rukiinen vispipuuro

2 litraa vettä
2 dl mannasuurimoita
1 dl ruisjauhoja
1,5 dl sokeria
400 g puolukoita (2 pss)

Valmistetaan kuten tavallinen vispipuuro, eli keitetään puolukoista rakenne rikki ja vispataan loput ainekset sekaan. Keitetään kiinteäksi puuroksi jonka annetaan jäähtyä ja vatkataan sen jälkeen kuohkeaksi.


Ihan hyvää tuli tästäkin. Ruis maistuu jonkin verran, mutta miinuspuolena vispipuuron rakenne ei ole enää niin miellyttävä. Kuohkeuden ja raikkauden sekaan on tullut, yllätys yllätys, jauhoisuutta joten puuro tuntuu sakeammalta ja ehkä hieman tunkkaisemmalta.

Originaali on kyllä mielestäni parempaa, mutta erinomainen pika-aamiainen tämä silti on. Pitää vaan muistaa että jääkaapista ei saa olla aamuisin maito loppu.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ruispuolukkapuurohan on perinneherkku, mutta vaatii että ensin keitellään niistä jauhoista puuroa aika pitkään. Sit se ei enää ole niin jauhoista. Eli jos ensin jauho, sitten lisätään ryynit jos halutaan ja puolukat lopuksi. Ottaa aikaa enemmän kuin pelkät ryynit.

Riha kirjoitti...

Vatkataanko se silti? Tai siis saako siitä vispipuuroa ollenkaan jos ei laita mannaryynejä? Intternetti kertoi vaan puuroista joita ei vatkata.

Anonyymi kirjoitti...

Onpas vaikeaa kommenttikeskustelu kun harrastaa feedejä, mutta satoin ny huomaamaan... Ei, ruispuuroa ei vatkata yleensä, mutta mikä estää kokeilemasta? Ei kai se erityisesti ryynistä ole kiinni. Ilmaa saa vaikka reikäleipään kun tarpeeksi vatkaa. Jos haluaa leipävaahtoa. Ehkä kannattaa lisätä limppuun nestettä. Mua väsyttää. Mistään ei huomaa.