maanantai 19. heinäkuuta 2010

Puutarhapäivitystä


Aikaisemmin postaamani yrttitarha on kokenut paljon.

Ensinnäkin kaikki puskat jotka ostin, kuolivat pois ja päätyivät patoihin. Opimme että näin ei tehdä hehkulamppua eikä viljellä yrttejä.

Seuraavaksi menin ja ostin siemeniä. Siemenet istutin kivivillakuutioihin, jotka olin pilkkonut pieniksi. Käytössäni oli Puutarhurinverstaasta ostettuja kuutioita joista jokaisesta sai kätsysti neljä pikkukuutiota. Tietämättä yhtään kuinka monta kasvia tarvitaan hyvän puskan aikaansaamiseen, mätkin niitä neljä per lajike. Myöhemmin on havaittu että joillekin lajeille tämä on hyvä määrä (tukevavartiset, isoja lehtiä ja haaroja tuottavat, esim basilika) mutta joitain muita olisi saanut olla reippaasti enemmän (esim minttu). Salaateista yksi iti, joten siitä tuli vähän surkia.

Siemenet olivat siis karkkipurkissa ikkunalaudalla, jossa ne saivat availla sirkkalehtensä ja kehittää pientä juurentynkää, ennen kuin laitoin ne verkkoruukkuihin ja peitin lecasoralla. Asetin veden pinnan siten että se osui kivivillakuutioihin. Sieltä ne sitten rupesivat kasvamaan ja nyt puskevat kiitettävästi lehtiä.

Käytän tällä hetkellä muutamaa tapaa hyödyntää kaupan ruukkuja. Pistokkaita kannattaa ottaa siten että nappaa kasvin tyvestä kiinni ja vetää rauhallisesti sen ylös multapaakusta ottaen mukaan juuria sen mitä sattuu tulemaan. Näistä juurista sitten kun huuhtelee mullan pois ja laittaa suoraan veteen, saa hyvän kasvun aikaiseksi. Korkein basilikapuskani, joka kirjoitushetkellä on 80-senttinen, koostuu neljästä tällaisesta pistokkaasta.

Pelkkiä pistokkaita varten rakensin Makuunin karkkiboksista pistokasastian, jossa vastaleikatut varret ovat vaahtomuovipaakuilla tuettuna varsi ilmatussa vedessä. Tämä on hyvä jos haluaa kasvit johonkin muualle kuin verkkoruukkuihin, kuten multaan. Verkkoruukkuja varten minulla on toinen samanlainen, mutta ilman vaahtomuovia.

Kaupan yrtit ovat kuitenkin niin tehoviljeltyä kamaa että ne eivät tahdo jaksaa kotioloissa kauhean hyvin. Niissä on kuitenkin ihan vahvaa juurakkoa ja paljon siemeniä jotka voi käyttää hyväkseen. Esimerkiksi minttujen kanssa teen niin että leikkaan surutta pois kaikki syömäkelpoisen kokoiset mintut (eli käytännössä koko puskan) ja jätän jäljelle muutaman idun. Sitten siirrän koko roskan pieneen saviruukkuun tuoreeseen multaan, kastelen ja laitan ikkunalaudalle. Minttu kasvattaa itselleen aika pikaisesti uutta lehteä ja tukevan juurakon. Kun pikkuruukku alkaa ahdistaa, sen voi siirtää isompaan. Jos tykkää mojitoista, mintturuukkuja saattaa kertyä useampi. Ne voi laittaa vaikka kaikki yhteen ruukkuun, jolloin saa komean puskan. Kuvassa minttu arriba a saia ja lemon drop -chilien välissä.Koko yrttitarha on nyt sanalla sanottuna massiivinen ja rakentamani hydro on aivan liian pieni sille. Basilikapuska pitäis teurastaa pestoksi ja laittaa uusi kasvamaan ja kaikenkaikkiaan koko homma pitäis skaalata suuremmaksi. Seuraava ebb & flow -hydro, erityisesti yrttejä varten suunniteltu, on jo rakenteilla.

Bubblerissa tällä hetkellä kanelibasilika, sitruunabasilika, thaibasilika, kaupan basilika, purppurabasilika, pienilehtinen basilika, lehtisalaatti, viherminttu, piparminttu, kreikanmeirami ja mäkimeirami (oletettavasti, sillä vaikka lappu on haalistunut tunnistuskelvottomaksi, se tuoksuu oreganolta). Ja sopu ei anna sijaa...Ebb & flow -hydroja on ilmestynyt kaksi kappaletta. Ensimmäisessä ovat tomaattini, joiden lajikkeet ovat menneet jo auttamattomasti sekaisin lappujen haalistuttua lukukelvottomiksi. Siellä on kuitenkin sekaisin kolmea erilaista kirsikkatomaattilajiketta. Paljon vihreitä palluroita on oksilla kasvamassa ja nyt vaan odotellaan värinvaihdoksia.Toisessa ebbissä ovat chilini. Chililajikkeita on kuutta: lemon drop, starfish, arriba a saia, brown habanero, black scorpion tongue ja yksi yllärichili. Podeja on jo monta joskin kaikki edelleen täälläkin vihreitä. Mutta kyllä niistäkin varmaan hyviä tulee.Hydrojen lisäksi multiin on päässyt kasvi jos toinenkin. Vedessä ei vaan oo tilaa kaikelle. Hyvin ne näyttää puutarhamullassakin jaksavan.

Ei kommentteja: