lauantai 13. kesäkuuta 2009

Pateepäivitys



Joskus aikanaan mainitsemani maalaispatee on muodostunut pienimuotoiseksi kestosuosikiksi. Resepti on muuttunut hieman matkan varrella joten laitetaanpas päivitetty versiokin esille.


Maalaispateen poika

500g naudan maksaa
400g naudan (17%) jauhelihaa
2 sipulia
öljyä paistamiseen
140g (1 pkt) pekonia
1-2 tl vapaavalintaista yrttiä (rakuunaa, basilikaa, oreganoa, rosmariinia, salviaa)
2 rkl vehnäjauhoja
2 kananmunaa
1 dl kermaa
1-2 tl siirappia
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria

Pinnalle:
2 rkl calvadosta

Maksa ja jauheliha jauhetaan lihamyllyllä. Pari viipaletta pekonia varataan pateen pinnoittamiseen, loput leikataan pieniksi paloiksi. Sipuli pilkotaan ja paistetaan öljyssä kullankeltaiseksi. Paistettu sipuli ja kerma hurautetaan monitoimikoneella tasaiseksi massaksi, jonka jälkeen kaikki muut ainekset paitsi pekoni sekoitetaan hyvin keskenään kunnes massa on tasainen. Pilkottu pekoni lisätään ja sekoitetaan joukkoon.

Massa kaadetaan 1,5 litran vuokaan ja päällystetään pekoniviipaleilla. Koko komeuden päälle lorautetaan calvados ja vuoka laitetaan 175-asteiseen uuniin. Uunin lämpötila tiputetaan 150 asteeseen ja annetaan pateen paistua tunnin verran. Valmis patee peitetään kannella tai foliolla ja annetaan jäähtyä vuoassa.






Persilja jäi pois kun sitä ei koskaan sattunut olemaan kämpillä enkä ole niin suuri persiljan ystävä että sitä jaksaisin tätä reseptiä varten varastoida. Suurin muutos alkuperäiseen reseptiin on maksan määrän nostaminen 200 grammalla, mikä tekee lopputuloksesta, yllätys yllätys, maksaisempaa. En myöskään jaksa vuorata vuokaa enää pekoneilla, sillä mielestäni pekoni on parempaa pateen sisällä. Konjakki vaihtui calvadosiin kun sitä sattui olemaan kaapissa ja se ei maistu juomana yhtä hyvältä kuin konjakki. Vaihto takaisin konkkuun tapahtuu kun pullo on tyhjä.

Eri yrttivaihtoehtoja tulee kokeiltua aina sen mukaan mitä milloinkin tekee mieli. Tämä viimeisin oli nyt tehty rosmariinilla, jota tuli noin yksi teelusikallinen. Ensi kerralla sitä salviaa, joka ei tänään päässyt mukaan pippaloihin ollenkaan.
Huomautettakoon myös että pateesta tulee myös hyvää jauhamatta kaikkea ihan pieniksi. Jauheliha ja sipuli toimivat kivasti myös jauhamattomina, mutta patee ei tällöin ole niin hyvin levittyvää.

Erinomaista rapean paahtoleivän päällä. Kyytipojaksi etikoituja pikkukurkkuja ja hillosipuleita. Voimakas cheddar sopii myös hyvin tämän kaveriksi.

Ei kommentteja: