keskiviikko 10. kesäkuuta 2009

Omenasima



Ihan simona, kuten sanonta kuuluu...

Omenasima oli ihan uusi kokeilu, joten resepti tuli improvisoitua. Ensimmäinen satsi oli pöydällä liian kauan ja päätyi juomakelvottoman hiivaiseksi. Toinen satsi siivilöitiin kunnolla (jäi semmoinen fiilis että hiivaa sitoutui omenamassaan aika paljon) ja laitettiin kylmään heti seuraavana päivänä, jolloin siitä tuli varsin onnistunutta.


Omenasima

8l vettä
1 kilo omenoita (mitä lajiketta lienivätkään)
2 sitruunaa
350g fariinisokeria
400g sokeria
herneen kokoinen nokare hiivaa

Omenat ja sitruunat pestään kunnolla. Omenat murskataan tehosekoittimessa mössöksi kuorineen ja simenkotineen. (Tässä auttaa kun osan vedestä kaataa mukaan myllyyn soseutusvaiheessa.) Omenamössö, sitruunoiden puristettu mehu ja raastettu kuori, sokerit ja osa vedestä sekoitetaan ämpärissä keskenään ja sekaan lisätään kuumaa vettä jotta seoksesta saadaan noin 40-42-asteinen. Hiiva murennetaan joukkoon ja sekoitetaan kunnolla. Annetaan käydä ämpärissä yön yli.

Käynyt sima siivilöidään ensin tavallisen siivilän läpi ja tämän jälkeen vielä harsoliinan läpi. Siivilöity sima pullotetaan ja viedään kylmään. Sima on valmista nautittavaksi parin kolmen päivän kuluttua.



Raparperisima on kylmässä käymässä. Pistän reseptin jos löydän sen jostain. Näitä pitää ruveta tekemään isommissa satseissa kun tuntuvat kuluvan loppuun aika vauhdikkaasti. Josko 30 litran pönttö kestäis hetken aikaa tyhjetä.

2 kommenttia:

Lita kirjoitti...

Mä näin Hakaniemen hallissa suolasitruunoita. Siis kokonaisia, kuorineen, oisko vähän niinku suolakurkkuja? Pelottavaa. Mut tuli mieleen että jos kerta juoman siivilöi kuitenkin, niin (luomu)sitruunanhan vois myllätä sekaan kokonaisena kans.

Riha kirjoitti...

Sitruunan kuoren valkoinen osa saa aikaan kuulemma karvaan maun, joka ei oo hyvä. Mut en oo kokeillu, pitäis kenties testata, sillä olishan se vähemmän vaivaa.