perjantai 5. kesäkuuta 2009

Leipäjuusto, versio 2


Uutta suoleen ennen ku vanha kuolee, sanoo vanha viidakon sananlasku. Edellisestä juustosta on tosin päästy eroon, mutta uutta on kuitenkin väännetty.

Tällä kertaa maidosta (4l) oli puolet täysmaitoa ja puolet kevyttä. Satsi lämpeni hieman turhan nopeasti, eli oli 23 minuutissa 40-asteista. Kahdeksikko on liian iso numero, ensi kerralla levy kutoselle.

Juoksutetta käytin silmämääräisesti arvioiden puolet edellisestä kerrasta ja sekoitin sen veteen ennen maitoon lisäämistä. Luin cheeseforum.orgista että näin kannattaa tehdä. Tuloksena oli että puolessa tunnissa maito ei ollut juoksettunut pätkääkään. Lisäsin toisen puolikkaan juoksutetta, edelleen veteen sekoitettuna, ja jätin toiseksi puoleksi tunniksi. Sitten oli juoksettunut.

Harson läpitte ja kulhoon, jossa semmonen vähän vajaa teelusikallinen suolaa sekaan. Sitten muotoiltiin taas möykyiksi, paineltiin lätyiksi ja uuniin, 300C ja grillivastukset päällä ylimmälle hyllylle kunnes pilkkuja ilmestyy.

Tulos oli huomattavasti parempi kuin ensimmäisellä kerralla. (Tälläkin kertaa oli niin kiire syömään ettei tullut punnittua että paljonko neljästä litrasta tulee). Pehmeämpi ja kaikenkaikkiaan leipäjuustomaisempi. Tätä kehtais jo tarjota muutenkin kuin kuriositeettinä. Kahtoo vielä miten se pärjää jääkaapissa, kovettuuko kovin.

Tästä satsista irtoili heraa vielä aika paljon leipoessa. Pitää varmaan tehdä vierekkäin kaks kahden litran satsia ja kattoa että miten eri juoksutemäärät vaikuttaa. Apteekista pipetti tähän hommaan myöskin lienee ostoslistalla. Neljäsosateelusikallisten annostelu on vähän hankalaa...

Ei kommentteja: