maanantai 1. kesäkuuta 2009

Leipäjuusto, versio 1



Juustontekemisinnostus iski taas. Aikaisemmin on tullut tehtyä queso blancoa ja paniria, jotka nyt on melkeinpä sama juusto. Nyt kuitenkin piti ruveta ihan hifistelemään joten hankin kaupasta juustonjuoksutetta. Prisma, S-market ja Stockmann myivät minulle eioota ja viimeisin kehotti kysymään apteekista. Kampin K-supermarket kuitenkin piti kyseistä tuotetta hyllyssään, joten ostin sieltä.

Ensimmäiseen satsiin tuli neljä litraa maitoa lämmitettynä 30 minuutin aikana 40-asteiseksi ja yksi pieni teelusikallinen juoksutetta. Sekoittamisen jälkeen massan annettiin erottua 30 minuuttia, jonka jälkeen se kaadettiin harsokankaaseen ja puristeltiin vielä heraa pois. Juustosta muotoiltiin lättyjä jotka paistettiin uunissa grillivastuksen alla laikukkaaksi.




Rakenteesta tuli kuin tulikin leipäjuustomainen, mutta hieman kova. Myöskään maku ei ole vielä riittävän hyvä pääsisi leveilemään. Ensi kerralla täysmaitoon, hieman vähemmällä puristelulla (pehmeämpi massa) ja suolaa sekaan. Paistaminen myös kuivatti kuorta aika paljon, mutta en tiedä millä muullakaan saisi pilkkuja pintaan. Nyt juusto oli grillivastuksen alla 300C uunissa.



Leipäjuusto maistui hyvältä vattu- ja aprikoosihillon kanssa jälkkärinä.

3 kommenttia:

Lita kirjoitti...

Ohmigod, rupesko tekemään mieli lämmintä leipäjuustoa... Mitä rapeampi kuori sen parempi, sanon ma.

Serafiia kirjoitti...

Moi!

Itse olen vasta aloittelija juustojen suhteen ja haluaisin tietää mikä ero panirilla ja queso blancolla on. Myös jos olisi mahdollista saada ohje tuohon queso blancoon olisin taivaissa.

Yritin eilen tehdä netistä löytämän ohjeeni mukaan, mutta siitä tuli melko kovaa ja puisevan oloista. :/
Ihastuin juustoon ollessani vuoden espanjassa ja haluaisin oppia tekemään sitä. :)

sähköpostini on maireyt@gmail.com (jos mahdollista saada reseptiä) ja korttiblogini löytyy linkistä. :)

Riha kirjoitti...

Panirin ja queso blancon eroa en kyllä itsekään varmasti osaa sanoa. Kirjassa "Making Great Cheese" olevassa ohjeessa queso blanco tehdään lämmittämällä maito hitaasti (20-30min ajan) 80-82-asteiseksi, pitämällä lämpimänä 10 min ja lisäämällä etikkaa. Panir tehdään "Vegetarian Indian" -kirjan mukaan keittämällä/kiehauttamalla maito ja lisäämällä sitruunamehua. Useat panir-reseptit myöskin kehoittavat laittamaan juustomassan liinan sisään ja painon päälle, kun queso blanco -reseptit valuttavat juuston juustoliinapussissa ilman painoa.

En ole koskaan itse syönyt alkuperäistä queso blancoa enkä paniria, ainoastaan itse tekemiäni joten en osaa sen kummemmin arvioida reseptien onnistuneisuutta. Itse olen valuttanut panirini pussissa ilman painoa ja olen tyytyväinen tulokseen.

En ole pitkään aikaan myöskään tehnyt queso blancoa. Ehkäpä olisi aika tehdä pieni vertailu erilaisten perusjuustometodien makueroista.

Reseptejä mm.

http://cheeseforum.org/Recipes/Recipe_Paneer.htm
http://cheeseforum.org/Recipes/Recipe_Queso_Blanco.htm