lauantai 13. kesäkuuta 2009

Kylmäsavulohitartar



Alkuperäinen resepti oli siis nimeltään kylmäsavulohitartar. Oletan että nimi viittaa tartar-kastikkeeseen, koska alkuperäisessä reseptissä, jonka poimin jostain päin internetiä, oli myös kapriksia. Minun versiossani ei ole kapriksia, eikä ihan kauhiasti muutakaan joka viittaisi tartar-kastikkeeseen. Tämä on siis levite joka menee leivän päälle kuten maksapateekin, mutta en oikein osaa tätä pateeksikaan kutsua kun se on niin tahna eikä ollenkaan leikattava. Mutta "lohitanha" ei kuulosta riittävän raflaavalta, joten tämä olkoon kylmäsavulohitartar kunnes keksin paremman nimen.

Mitään reseptiä ei ollut, joten homma meni seuraavalla tavalla:


Kylmäsavulohitartar à la Valurauta

150g kylmäsavulohta
300g savulohta (silmämääräisesti)
100g ranskankermaa (taas silmämääräisesti, ei ihan koko purkkia)
2 kevätsipulia
mustapippuria
1/2 sitruunan raastettu kuori
pari ruokalusikallista sitruunamehua

Savulohin ruoditaan ja pilkotaan pieniksi. Kevätsipulit hakataan pieneksi hakkelukseksi. Ranskankerma, savulohi ja sipulit sekoitetaan kiinteäksi massaksi joka maustetaan fiilispohjalta sitruunankuorella ja -mehulla sekä mustapippurilla. Kun rakenne on tiivis tahnamainen ja maku miellyttävä, sekoitetaan sekaan vielä kylmäsavulohi pieninä suikaleina.



Tätä tuli tehtyä johonkin tapas-iltaan ensimmäistä kertaa muistaakseni ja se on vallan mainiota. Itse tykkään melko sitruunaisesta, joten käytän melko paljon sitruunankuorta jotta saan seoksesta kiinteän. Kannattaa tehdä päivää etukäteen jääkaappiin maustumaan, mutta maistuu kyllä välittömästi nautittunakin.

Ei kommentteja: