keskiviikko 13. elokuuta 2008

Polttariextra: Maalaispatee

Alkupalaksi olisi tarkoitus laittaa leipäin päälle maalaispateeta, pikkukurkkuja, oliiveja ja retiisejä. Mahdollisesti nättinä kokonaisuutena. Kaikki muu ostetaan kaupasta, mutta patee tehdään itse. Resepti peräisin Gourmet-lehdestä.



Maalaispatee
1½ litran vuoka

400g naudan jauhelihaa
300g naudan maksaa
2 sipulia
1 rkl öljyä
1 pkt pekonia
½ dl hienonnettua persiljaa
2 tl timjamia (rakuunaa, basilikaa, oreganoa)
2 rkl vehnäjauhoja
2 kananmunaa
1 dl kermaa
½ tl sokeria
1 tl suolaa
mustapippuria

Pinnalle:
2 rkl konjakkia
laakerinlehtiä

Maksa ja jauheliha sekoitetaan. Sipulit hienonnetaan, paistetaan öljyssä pehmeiksi ja lisätään hieman jäähtyneinä joukkoon. Vuorataan pekoniviipaleilla vuoka säästäen muutaman viipaleen päälle laitettavaksi. Loput pekonista silputaan pieneksi ja sekoitetaan murekeseokseen. Lisätään kaikki muut aineet. Maun voi tarkistaa paistamalla pienen nokareen taikinaa pannussa.

Seos kaadetaan pekonivuorattuun vuokaan ja peitetään pekonisiivuilla. Päälle kaadetaan vielä konjakit ja muutama laakerinlehti. Vuoka peitetään leivinpaperilla tai kannella.

Paistamista varten laitetaan syvään uunipeltiin vettä ja asetetaan vuoka pellille. Kypsennetään 175 asteessa noin tunnin verran. Paistamisen aikana lämpöä tiputetaan 150 asteeseen. Patee on kypsää kun se on kiinteä ja harmaa ja sen sisälämpötilaon noin 75 astetta. Patee saa jäähtyä vuoassaan



Leivät kasataan siten että kaikille paahdetaan reilu viipale Fazerin maalaisleipää. Viipaleen päälle laitetaan aimo kerros pateeta ja koristellaan kurkulla, oliiveilla ja retiiseillä.

Loput leivästä paloitellaan ja ylijääneet ainekset tuodaan tarjolle jotta jokainen voi ottaa santsikierroksia mielensä mukaan.

Suunnitelma toimi muuten hyvin paitsi että leipiä ei paahdettu. Pateesta tuli hyvää, joskin omaan makuuni hieman turhan miedosti maksaisen makuista. Erityisesti pikkukurkut tekivät tämän kanssa kauppaansa. Tätä kirjoittaessani pateenloput on jo heitetty pois sillä ressukka ei kestänyt kunnolla useamman päivän automatkoja. Viikonlopun kunniaksi koetin tehdä toisen annoksen, joskin puolittamalla kaikki määrät. Tulos oli edelleen hyvä, mutta mieto. Minulle on tosin kerrottu että mieto maku oli hyvä juttu. Minä vaan pidän maksan mausta.

Ei kommentteja: