maanantai 11. elokuuta 2008

Polttariextra: Hernekeitto

En ole itse asiassa koskaan keittänyt itse hernekeittoa. No kerta se on ensimmäinenkin. Tätä tarkoitusta varten piti oikein takavarikoida vanhemmilta kymmenen litran kattila, jota en kovasta yrityksestä huolimatta ole saanut vielä itselleni hankittua.

Harrastan näköjään aika paljon sitä että katson netistä kymmenen reseptiä ja arvon niistä jonkun keskiarvon. Tämänpäiväinen keskiarvomme näyttää seuraavalta.


Hernekeitto

5l vettä
1kg kuivattuja herneitä
1kg savupotkaa
4 sipulia
lihalientä
mustapippuria
meiramia
sinappia

Liotetaan herneitä yön yli ja valutetaan. Laitetaan kaikki ainekset sinappia lukuunottamatta kattilaan ja isketään tulille. Kun soppa poreilee, kuoritaan pinnalle nousevaa vaahtoa pois. Kun soppa on kiehunut pari tuntia, nostetaan potka pois. Pilkotaan liha suupalankokoisiksi möykyiksi ja nakataan takaisin kattilaan. Annetaan hautua vielä hetki. Lisätään sinappi ja annetaan hautua toinen hetki.Hernekeitosta tuli tosi maukasta ja ainakin minun makuuni miellyttävän lihaista, mutta silti herne- eikä lihakeittoa. Varsinaisessa tapahtumassa keitto oli ehtinyt siis olla valmiina rasioissa jo yhden päivän verran, joten lämmitellessäni sitä ulkona syötäväksi sain lorotella vettä sekaan reilun litran verran ennen kuin soppa oli riittävän nestemäistä.

Kaksitoista sälliä sai padallisen kiskottua mukavasti naamariin ilman että kukaan oli ähkyssä tai että kenellekään jäi nälkä. Kyytipoikana oli vettä ja näkkileipää sekä Auran sinappia. Jury tuomitsi että oli parempaa kuin armeijassa.

Ei kommentteja: