keskiviikko 30. lokakuuta 2013

Kolme pientä porsasta 2 - El Chico's Chorizo

El Chico's Chorizo
No mitä muuta porsaasta voi sitten tehdä kuin niitä iänikuisia pihvejä? (Ihan niinkuin maailmaan tarvittaisiin jotain muutakin ruokaa kuin pihvejä!) Tämä resepti on peräisin kirjasta The Tex-Mex Cookbook, joka onkin aika erinomainen opus tex-mexin historiaan ja kulttuuriin reseptien kautta.
Tiedättekö kun ottaa tuollaisen kaupan paketissa olevan ulkofileen, niin siinä on kaksi lihasta sellaisella kalvolla erotettuna. Toinen, suurempi, on vaaleampaa lihaa ja pienempi pala on tummempaa lihaa. Joskus on kuitenkin tarve saada kalvoton pala possua. Esimerkiksi jos haluaa nuijia pihvin oikein huolella niin silloin se tuppaa hajoamaan kyseisestä liitoskohdasta. Silloin on parasta ottaa ronski ote fileen eri osista ja repäistä se nätisti kahdeksi palaksi. Valitettavasti toinen pala on niin pieni että sille on vaikeaa löytää järkeviä käyttötarkoituksia. Kyseinen pala on kuitenkin aika täydellinen tähän kyseiseen reseptiin. Se on juuri sopivan kokoinen (ainakin meikäläisen annoksiin ja tehosekoittimeen) ja sen epäkäytännöllinen muoto ei haittaa. Toki kun possunsa haluaa käyttää repimättömänä, kelpaa tähän myös pari pihvin kokoista palaa. Tosin jos ulkofileestä haluaa täydelliset pihvit, niin ne ihan päät pitää leikata pois jotta saa tasaisen pinnan kaikkiin pihveihin. Ja mikäs onkaan parempi keino hankkiutua eroon fileennysistä kuin

El Chico's Chorizo

250 g possun ulkofilettä
1/4 tl tulista chilijauhetta
2 tl paprikaa
1/2 tl suolaa
1/4 tl valkosipulijauhetta
1/4 tl kuminaa
2 rkl punaviinietikkaa
1 pieni sipuli
öljyä paistamiseen

"Silppuri"?
Reseptiä ei varsinaisesti taaskaan ole: Laitetaan lihat ja mausteet sipulia lukuunottamatta sähkövatkaimen silppuriosaan (miksei näille asioille ole oikeita termejä) ja hurautetaan jauhelihamaiseksi. Paistetaan sipulia öljyssä hetken aikaa ja nakataan lihat perään. Paistetaan kunnes ylimääräinen neste on kadonnut.

Täydellinen rakenne ei aina ole visuaalisesti esteettinen.
Tämä on hyvää settiä. Ulkofileestä tulee pikapaistaen tosi mureaa, mausteet on ainakin meikäläisen makuun hyvässä tasapainossa ja silppurin läpi vedetyn lihan rakenne on kiva. Pitää vaan muistaa että hurauttelee sen verran varovaisesti että ei mene ihan mössöksi asti. Pitää olla vähän eri kokoisia köntsiä niin on kivaa. Pannun kannattaa myös olla aika kuuma. Teräspannu on tässä kova sana. Valurauta kelpaa myös, mutta väittävät että valuraudan pinnoitteelle (sille luonnolliselle) ei tee hyvää jos siinä paistaa happamia asioita ja tässä nyt on etikkaa. En kyllä antais sen hidastaa itseäni...

Just add meat!
Erinomaista esimerkiksi aamupalatyyppisenä ratkaisuna. Pari palaa ruisleipää, vähän tomaatteja, munakokkelia ja salsa verdeä. Ja aina kannattaa raastaa juustoa päälle, se tekee kaikista sapuskoista parempia. Tätä voi myös mättää tacon sisään, tai sitten vois kokeilla ostaa kaupasta sellaisen litturieskan ja rullata tästä wrapin. Toimii myös leivän päällä, juustolla kuorrutettuna ja kevyesti uunigrillattuna.

Siis jos käsissäsi on ylimääräisiä paloja ulkofilettä (havaitsemmeko ristiriidan?) niin ei muuta kuin tex-mex paistosta vääntämään. Hyvää tulee takuulla.



Ei kommentteja: