sunnuntai 27. lokakuuta 2013

Ginger Ale

Inkivääriä!
 Olutprojektit sen kun jatkuvat. Seuraavana vuorossa Ginger Ale, tuttavallisemmin inkivääriolut. Tosin tässä tapauksessa tarkoituksena on saada aikaan ihan oikeaa olutta, joka maistuu inkivääriltä. Kaupastahan jos menee inkivääriolutta ostamaan, niin se tarkoittaa yleensä limpparia. Reseptiin hain innostusta useista eri lähteistä, jotka poikkesivat toisistaan about kaiken muun paitsi inkiväärin osalta. Tämän lisäksi inkiväärin määrässä oli resepteissä yli kymmenkertaisia heittoja. Koska tarkoituksenani ei ollut tehdä olutta jossa on aistittavissa inkivääriä, vaan kunnolla tujun makuista inkivääripommia, valitsin pohjaksi reseptin jossa oli eniten inkivääriä. Oma yksilöni tosin tehdään täysmäskäämällä, joten uutteen sijaan tulee mallasta. Suurin osa perusmallasta, vähän Munichista väriä ja vehnästä rakennetta. Ehkä. Humalaksi käytin EKG:tä kun sitä pakastimessa on.

Inkivääriolut

Speksit:
Satsin koko: 4,5 litraa
Panopäivä: 15.9.2013
Pullotuspäivä: 4.10.2013
OG: 1.056
FG:1.010
Alkoholia: 6,5%

Maltaat
860 g Pilsner
50 g   Munich
50 g   Vehnä

Muut:
100 g Hunajaa
270 g Inkivääriä (tuore)
1/2     Sitruunan mehu ja raastettu kuori

Humalat:
12 g   East Kent Goldings

Hiiva:
Safale US-05

Mäskäys: 5 litraa vettä, lämpötila 67C, 60 min. Huuhtelu/mash-out 1,5 l vettä 77C lämpötilaan.

Keitto: 60 min.
60 min: 6 g East Kent Goldings
30 min: 75 g hunajaa, 200 g inkivääriä, sitruunan mehu ja kuoret
15 min: 25 g hunajaa, 70 g inkivääriä
2 min: 6 g East Kent Goldings

Käyminen:
Siivilöidään, ilmataan, hiivataan ja käytetään 19C kolme viikkoa. 



Käytin tähän satsiin pestyä hiivaa, eli Cream Ale satsista peräisin oleva hiivakakku huuhdeltiin ja erotettiin hyvä kama ylimääräisestä ruvasta ja puhdasta hiivaa käytettiin tähän. Käyttämäni määrä oli noin 40 ml pestyä ja sedimentoitunutta hiivaa. Mr. Malty arvioi että tässä on 2-3 kertaa tarvittava määrä, mutta ensimmäinen kerta huolestutti, etenkin kun edellinen olut ei meinannut lähteä millään käyntiin. En tehnyt startteria, sekoitin vain hiivat tasaiseksi liejuksi ja kippasin sekaan. Tämä starttasi ongelmitta.

Pesty hiiva ylhäällä vasemmalla.

Siivilöidessä huomasin että tuplatiheä siivilä on liian tiheä. Se tukkeutuu ja siitä ei mene mikään läpi. Itse asiassa en ole vielä keksinyt missä tuplatiheä siivilä olisi hyvä. Hukkaostos on ollut se. Harsokangas tai normisiivilä on oikeita työkaluja tähän. Sittemmin olen huomannut että kun kippaa puolessa välissä siivilään jääneet skäfät mäkeen, niin tuplatiheällä siivilällä saa ihan mukavasti humalanjämät pois liemestä.

Väri on miellyttävä jos ei vihreää mönjää lasketa.

Kun inkivääriolut oli pulputellut sen kolmisen viikkoa, laitoin pulloihin. Käytin hyväksi havaitsemaani standardimäärää, eli 32g sokeria liuotettuna 1 dl vettä. Taulukoitten mukaan tästä pitäis kai tulla jotain 3,5 volssia, mikä on aika reilusti, mutta tähän tyyliin veikkasin sopivan melko runsaan hiilihapotuksen.

Heti pullotuksen jälkeen.
Pulloihin päätyvä kama on (kuten tavallista) sameaa heti pullotuksen jälkeen, mutta en tiedä odottaako tämän kirkastuvan vaiko ei.  Hydrometrinäyte oli melko polttavan inkiväärinen ja yllättävän kuivan makuinen ottaen huomioon että FG oli kuitenkin 1.010. Pullokäyttäminen pehmentänee makua hieman.

 Ja taas pitäisi jaksaa odottaa monta viikkoa ennen kuin pääsisi testaamaan että tuliko tehtyä herkkua vai kuraa...

Satsi #9

No kolme viikkoa sitten odoteltiin, jonka jälkeen tuote kaadettiin lasiin asti. Olut on kirkastunut pulloissa kolmessa viikossa nätisti, mutta chill haze samentaa tämänkin erän, mikä kyllä itse asiassa sopii inkivääriolueen aika mukavasti. Vaahtoa muodostuu, mutta se katoaa melko välittömästi. Nenään nousee voimakas inkiväärin tuoksu joka peittää alleen lähes kaiken muun. Maku on kuiva, hieman hapan ja voimakkaan inkiväärinen, mutta hieman ohut. Jälkimaussa iskee tuju inkiväärin polte. Hienovaraisuudesta ei voida puhua missään vaiheessa vaan inkivääri dominoi sekä tuoksussa, maussa että jälkimaussa. On tämä silti selvästi olutta eikä inkiväärilimsaa. Sitä mitä haettiin, siis.

Nestemäinen inkivääri.

Korjausehdotuksina voisi jättää hunajan kokonaan pois. Ei vaikuttane makuun millään tavalla ja alkoholi tippuu hieman. Runsautta voisi hakea mäskäämällä hieman korkeammalla lämmöllä, jotta FG:n saisi pari pykälää ylöspäin. Inkivääristä suuremman osan voisi myös keittää pidemmän aikaa, joka saattaisi lisätä inkiväärin makua poltteen kustannuksella.

Tosin paikallinen inkiväärisieppo, joka toimi tämän tuotteen ensisijaisena kohdeyleisönä, totesi että oluessa parasta oli nimenomaan inkiväärin polte joka kaupallisista versioista jää usein puuttumaan. Kiitosta tuli myöskin runsaasta inkiväärin mausta ja kommentti aromin keveydestä. Myös kuivuutta ja happamuutta kehuttiin termillä "just hyvä". Ilmeisesti kaikenkaikkiaan onnistunut tuote siis.

Kelpasi ruokajuomana kanansiipien kanssa.

Ei kommentteja: