perjantai 10. lokakuuta 2008

Borssi


Päätin tehdä borssikeiton. Sellaistakaan ei ollut tullut aikaisemmin kasattua yksinään, joten reseptiä vailla oltiin taas. Taannoinen innostukseni hapankaaliin johti tietenkin hapankaalisen borssiohjeen hakemiseen. Ketun Keittiössä viime vuonna kokattu soppa kuulosti juuri siltä mitä olin hakemassa joten etsintä päättyi siihen.

Aineksia viritettiin budjettiystävälliseen suuntaan, vaikka halpaa sapuskaahan tämä on joka tapauksessa. Keitosta tuli todella maukasta ja resepti meni suoraan lempparikansioon. Hunajan kanssa kannattaa näköjään olla varovainen, sillä meikäläisen kaksi ruokalusikallista aiheutti melko makean borssin. Hunaja on hyvää :)

Pitää jossain vaiheessa kokeilla myös tuorekaalista tehtyä borssia joka kai, ehkä, kenties, on traditionaalisempi tapa kyseistä keittoa väsätä. Seuraavaan annokseen pitää myös tehdä omat smetanat. Tämä satsi tuli nautittua ranskankerman kanssa, joka oli sekin hyvää.


Borssi

1 pkt (700g) karjalanpaistia
2 sipulia
2 porkkanaa
2 persiljanoksaa
10 maustepippuria

8 punajuurta
3 porkkanaa
1 tlk hapankaalia
2 laakerinlehteä
1 tlk tomaattipyreetä
2 rkl hunajaa
1/2 sitruunan mehu
suolaa

Liemiainekset laitetaan kattilaan ja peitetään kylmällä vedellä. Kuumennetaan kiehuvaksi ja kuoritaan vaahto pois. Annetaan muhia hiljaisella tulella kaksi tuntia. Hautunut liemi siivilöidään, ja lihat otetaan talteen.

Punajuuret ja porkkanat suikaloidaan ohuiksi tikuiksi. Punajuuria ja laakerinlehteä keitetään liemessä kunnes ne alkavat pehmetä. Porkkana, kaali ja tomaattipyre ja hunaja lisätään joukkoon ja keitetään kunnes porkkanat alkavat pehmetä. Lihat lisätään joukkoon soppa keitetään kypsäksi. Maustetaan lopuksi suolalla ja sitruunamehulla. Tarjoillaan smetanan kanssa.

Ei kommentteja: