maanantai 23. joulukuuta 2013

Stilton-pekoni-purjorisotto

Ruokakasa
Minähän en joulusta pahemmin perusta, mutta on siinä hyvätkin puolensa. Niinkuin kinkku. Ja stilton. Molempia toki saa ympäri vuoden kun vain käy oikeasta paikasta hakemassa ja maksaa oikean hinnan. Joulun aikaan kuitenkin myös hyvin palveleva lähikauppias on tuonut hyllyilleen tätä brittiläistä homeherkkua joten siitähän nautitaan sitten monella tapaa. Aatonaaton kunniaksi otin juustopaketin kaapista ja roiskaisin kasaan risoton jonka makumaailma ottaa vaikutteita saarivaltiosta. Internet kertoo että ne syövät paljon purjoa siellä. Kelpo ruoka siitä tulikin.

Joulun parhaimmistoa

Stilton-pekoni-purjorisotto

(2 annosta)
oliiviöljyä paistamiseen
70 g pekonia
1/2 purjoa
200 g risottoriisiä
2 dl valkoviiniä
5 dl kanalientä
50 g stilton-juustoa

Pituussuunnassa halkaistusta purjosta pilkotaan vihreät osat vähän suuremmaksi ja valkoiset osat vähän pienemmäksi silpuksi. Vihreää silppua säästetään vähän koristeluun. Pekoni ruskistetaan pannulla kevyesti tilkassa oliiviöljyä, purjon valkoiset osat lisätään ja kuullotetaan pari minuuttia. Vihreät osat lisätään ja kuullotetaan pari minuuttia lisää. Riisi lisätään pannulle ja hämmennellään kunnes riisistä alkaa tulla kuultavaa. Lorautetaan valkoviini pannulle ja annetaan kiehua lähes kuiviin, jonka jälkeen aletaan lisäillä kanalientä vähän kerrallaan aina välissä lähes kuivaksi keitellen. Vartin päästä ruvetaan maistelemaan sekä riisin kypsyyttä että maun intensiivisyyttä. Tarvittaessa siirrytään käyttämään liemen sijasta vettä. Kun täydellinen rakenne on saavutettu, maustetaan mustapippurilla ja tarvittaessa suolalla. Tämän jälkeen lisätään murennettu juusto, sekoitetaan hyvin (ja lisätään tarvittaessa vielä tilkka vettä mikäli rakenne menee juustosta liian jämyksi) ja annetaan levätä kannen alla ilman lämpöä viitisen minuuttia. Kauhotaan tarjolle ja koristellaan vihreällä purjolla ja stiltonviipaleella.

Tästä se lähtee
Tätä paistellessa kannattaa huomata, että pekoni ja stilton ovat kumpikin melko suolaisia raaka-aineita. Itse käytän kotitekoista kanalientä, mutta senkin suolaan kevyesti sitä tehdessäni joten tämä satsi ei kaivannut yhtään lisättyä suolaa. Ennen juuston lisäämistä risotto saa siis maistua vielä vähän suolattomalta.

En muista mistä sen luin/kuulin (joskin Foodwishes on hyvä veikkaus), mutta olen pitänyt risottoa tehdessä ohjeenani että rakenteen pitäisi olla niin tiivis että risotto pysyy nätissä kasassa leviämättä lautaselle. Sen pitäisi olla kuitenkin niin löysää, että jos lautasta hieman heiluttaa, kasa leviää lautaselle. Tällä on meikäläisen makua miellyttävää risottoa.

Terveellinen osa
Koska kyseessä on melko simppeli ruokalaji, kannattaa käyttää laadukkaita raaka-aineita, sillä jokainen maistuu selvästi. Omatekoinen pekoni olisi rautaa. Valitettavasti en tiedä mistä kaupasta saisi ostettua oikein laadukasta pekonia. Pitäisi kenties tutkia hallien valikoimia pekonit mielessä. Kaupan tuotteesta tulee ihan hyvää, mutta se on selvästi annoksen heikoin lenkki.

Annoksesta tuli hyvää ja kuten arvata saattaa, melko tuhtia. Normaalisti 200 gramman riisiannos menee meiltä mukavasti kahteen pekkaan, mutta tästä jäi vielä vähän ylikin. Maku on maanläheinen ja täyteläinen. Jos parannusehdotuksia hakee, niin voisi kokeilla sellaista että lisäisi vihreät purjot vasta aivan viime hetkellä juuston kanssa. Saisi sitä tuoretta makua vähän nostettua enemmän esiin. Niin tai näin, erinomainen tapa käyttää erinomaista juustoa.

Mättö ennen nesteiden lisäämistäEi kommentteja: