keskiviikko 13. marraskuuta 2013

Kermainen savulohikeitto

Skotlantilainen pussikeitto
Havaitsin että blogista puuttuu eräs suosikkikeitoistani, joka vielä kaiken lisäksi on oma reseptini. Tämä setti kulki työnimellä "Skotlantilainen pussikeitto", sillä inspiraatio tähän löytyi aikanaan kaupan hyllyltä, jossa oli pussillinen jotain gourmet-keittoa nimellä "Scottish Smoked Salmon with Double Cream" tjsp. En tietenkään missään vaiheessa maistanut kyseistä tuotetta, mutta katsoin että aineslistassa oli perunoita ja porkkanoita ja sosekeitto näytti olevan kyseessä. Enempää informaatiota ei tarvittu.

Tämän voi tietenkin tehdä kaupasta ongitulla savulohella, mutta hienoa tässä on se, että tähän voi käyttää nerokkaasti itse savustettuja lohenrippeitä. BBQ-grillissähän usein on reunoilla ylimääräistä tilaa johon ei millään saa mahtumaan papuvuokaa tai ribsejä tai mitään muutakaan primääriherkkua. Tämän lisäksi kaupasta kun ostaa lohta alennuksesta niin se tulee C-leikattuna (tai B-leikattuna?) mikä tarkoittaa että siellä lohen masupuolella on sellainen melko rasvainen fläbä joka on esimerkiksi kylmäsavulohessa epäesteettinen. No hommahan ratkeaa siten että silpaisee kyseisen fläbän pois ja iskee pakkaseen ja sitten kun tulee aika savustuksen, ottaa ja sulattaa sieltä lohisuikaleita grillin täytteeksi. Ei tarvitse mittailla lämpötiloja tai funtsia aikoja, antaa mennä vaan. Sitten kun savusessiot on ohi niin iskee palaset takaisin pakkaseen odottamaan että tekee mieli savulohikeittoa. (Tai savulohitahnaa, joka myös on namia). Kaksi kärpästä siis yhdellä iskulla. Parhautta on se.
Savustetun lohen räippeitä.

Skotlantilainen pussikeitto

1 l vettä
400 g savulohta nahkoineen
1 kg perunoita
400 g porkkanaa
pari viipaletta ruisleipää
5 dl maitoa
2 sipulia
2 tl suolaa

Lohi erotetaan ruodoista ja nahoista, jotka laitetaan kattilaan veden kanssa. Keitetään 15 minuuttia tai kunnes kokki katsoo makua irronneen tarpeeksi. Juurekset pestään, pilkotaan ja sijoitetaan erilliseen kattilaan jonka jälkeen lohiliemi siivilöidään niiden päälle. Nakataan ruisleipäpalat joukkoon ja lisätään maito. Nestettä pitäisi olla sen verran että juurekset juuri ja juuri peittyvät. Annetaan kiehua kunnes juurekset ovat kypsiä.

Sipuli viipaloidaan. Kuumennetaan pannu, lorautetaan siihen hieman oliviöljyä, lisätään sipulit ja 1 tl suolaa ja paistellaan noin vartin verran eli kunnes sipulit ovat menneet kunnolla kasaan ja ruskistuneet herkullisiksi.

Kun juurekset ovat kypsät, sekoitetaan sipulit, savulohi ja kerma sekaan ja soseutetaan sauvasekoittimella tasaiseksi. Lisätään maitoa joukkoon sen verran että rakenne on itseä miellyttävää. Maustetaan mustapippurilla.

Soppa ei ole kiehuessaan kovin esteettistä, kun maito klunssiutuu ja ruisleivät näyttävät kertaalleen mutustetulta. Ei kannata antaa moisten seikkojen häiritä itseään, sillä lopputulos on kauniin tasainen, täyteläisen värinen ja erityisesti herkullisen makuinen.

Tästä saa myöskin erilaisia versioita ihan vaan muuttamalla sitä kuinka nestemäistä soppa on. Jos tekee oikein tuhtia tahnaa, ei tarvita montaa desiä että kunnon kulhollinen toimii täytenä ateriana. Laihempaa litkua jaksaa sitten ehkä syödä jo koko kulhollisen. Tämä olis muuten varmaan hyvää tarjottuna leipäkulhosta...

Keskeneräisiä töitä ei arvostella!
Ei kommentteja: