perjantai 6. syyskuuta 2013

Makkaran rasvaprosentti: tulokset


Nyt on sitten maisteltu neljää lajia makkaraa. Ensimmäinen kokeilu meni siten, että nakattiin makkarat pannulle, kärtsättiin kiva pinta molemmille puolille ja annettin hautua kannen alla ilman lämpöä kypsäksi. Sivuun laitettiin vähän pupunruokaa, kuoriperunamuussia ja kotitekoista mäskileipää. Sekä tietysti tuoppi kotitekoista olutta.

Arvovaltainen jury arvioi makkaroita (tietämättä missä oli kuinkakin paljon rasvaa) jokseenkin seuraavasti: Inkiväärimakkara oli vetinen sisältä, omenapossu oli kaikkein mehevin, valkosipulimakkarassa oli erinomainen rakenne ja rasvaisin maku. Meiramimakkara jäi lähes kommenteitta.


Tulokseen on saattanut vaikuttaa se, että inkivääri-salviamakkara jäi täytöltään ehkä hieman vajaaksi. Yksin kun täyttää niin pitää kontrolloida aika montaa liikkuvaa osaa kerralla ja laatu joskus hieman kärsii.  Rakas joulupukki: lupaan olla kiltti koko loppuvuoden, voinko saada lahjaksi niin ison asunnon että siihen mahtuu makkaraprässi?


Omat arvioini olivat samoilla linjoilla. Kaikki makkarat olivat erinomaisen makuisia, rakeisuutta ei ilmennyt ollenkaan. Rasvaisuudessa en maussa ja suutuntumassa havainnut suuriakaan eroja. Ensi kerralla kun innostun kokeilemaan, kokeilen prosenttiosuuksilla 20,35 ja 50. Hämmentävää lähinnä kuinka rasvapitoisuuden nostaminen 20 prosenttiyksiköllä ei tuonut sen suurempaa muutosta.Toinen testauskerta oli ulkosalla. Nautittiin siitä että illat alkaa viiletä ja että vielä ei ole niin kylmä etteikö grilliä viitsisi laittaa tulille. Pahaksi onneksi kamerasta pääsi akku loppumaan enkä kännykkääkään viitsinyt sisältä lähteä hakemaan.

Maistelun tulokset olivat kuitenkin yllättäviä: kun grilli oli antanut makkaroille pintaan väriä ja hieman savun makua, oli tuomariston vaikeaa erottaa makkaroita toisistaan. Jopa kokilta itseltään meni makkaran lisäksi sormi suuhun kun piti kertoa mikä kyrsä oli mitäkin. Kaikki olivat kuitenkin maukkaita ja rakenteeltaan erinomaisia. Ensi kerralla voisi kokeilla grilliin ihan vaan possumakkaraa suolalla ja pippurilla. Siihen sinappia syrjään niin ei siinä muuta tarvittaisi.

Grillisessiosta opittua:
- grillimakkarassa saa olla enemmän mausteita kuin pannumakkarassa.
- erittäin hapan hapankaali maistuu makkaran kanssa vähemmän happamalta
- olut, makkara, hapankaali ja myöhäiskesän viileä ilta ovat lyömätön yhdistelmä.


Ei kommentteja: