perjantai 23. elokuuta 2013

Makkaran rasvaprosentti

Oma valitettava kokemukseni on ollut, että makkaroista, joihin ei laiteta leipää tai muuta vastaava lisäainetta sitomaan nestettä, tuppaa tulemaan rakenteeltaan rakeisia ja mehevyydeltään vajaita. Päivänä taannoisena päädyin kuitenkin tekemään lammasmakkaran, joka oli mehevyydeltään lähes täydellinen. Mikä siis erotti tämän satsin aikaisemmista? Olen aina pyrkinyt pitämään lihamassani riittävän kylmänä joten en usko sen olleen ongelma. Jäljelle jää jo muun muassa edellämainitussa postauksessani toteama rasvaprosentti. Mikä siis on hyvä määrä rasvaa? Scientist! Investigate! Tehdään kolme satsia makkaraa, käytetään jokaiseen possun niskaa ja lisätään lihan painosta 10, 20 ja 30 prosenttia ihraa mukaan. Katsotaan mikä on parasta.

Porsaanlihana on tässä kokeessa suomalainen "Viljapossun niska", tuottajana HK. Rasvapitoisuudeksi valmistaja arvioi 14,6%. Ihra tulee Hakaniemen hallin kautta Chef Wotkinilta. Olettakaamme sen laskennalliseksi rasvaprosentiksi 100%. Näinollen reseptien lihamääriin saadaan rasvaprosenteiksi 22,4%, 28,8% ja 34,3%. Käyttämäni reseptit ovat kevyesti muokattuna peräisin kirjasta Charcuterie.

Salvia-inkiväärimakkara (+10%)

500 g  Possun niskaa
50 g    Possun ihraa
8 g      Suolaa
24 g    Inkivääriä (tuore) raastettuna
1,2 g   Salviaa (kuiva)
4,0 g   Valkosipulia (tuore) raastettuna
1,3 g   Mustapippuria rouhittuna
55 g    Jäävettä

Meiramimakkara (+20%)

500 g  Possun niskaa
100 g  Possun ihraa
8 g      Suolaa
4 g      Valkosipulia (tuore) raastettuna
2,0 g   Meiramia (kuiva)
2,0 g   Mustapippuria rouhittuna
55 g    Jäävettä

Valkosipulimakkara (+30%)

500 g  Possun niskaa
150 g  Possun ihraa
8 g      Suolaa
18 g    Valkosipulia (tuore) raastettuna
2,2 g   Mustapippuria rouhittuna
55 g    Jääkylmää punaviiniä


Kasslerin kokonaispaino oli 2088 g  joten siitä jäi mukavasti yli vielä omenapossumakkaraan. Kokeilu aloitettiin leikkaamalla koko kasslerin ja tarvittavan määrän ihraa lihamyllykelvoiksi paloiksi ja jäähdyttämällä ne pakastimessa 1-2 -asteiseksi. Tähän meni noin kaksi tuntia. Itse lihamyllyä jäähdytettiin pakastimessa noin 45min ennen jauhamista (jos lihamylly on liian kylmä, lihat jäätyvät siihen kiinni, mikä ei ole käytännöllistä). Ensimmäinen jauhaminen tapahtui 8mm terällä ja sen jälkeen lihat ja laardi olivat noin 3-asteisia.

Uusi jäähdytys, lihat ja laardi noin 0,5-asteisiksi. Toinen jauhaminen hienommalla (3mm) terällä. Tämän prosessin aikana lihat ehtivät lämmetä 6- ja ihra 9-asteisiksi. Pienempi silmäkoko = enemmän kitkaa ja hitaampi  jauhanta. Ihraa on myös vähemmän ja se jauhettiin jälkimmäiseksi. Kylmäketjussa on siis parantamisen varaa.

Sitten kun kaikki oli jauhettu, makkaramassat sekoitettiin yksi kerrallaan. Ensin mitattiin ja prepattiin mausteet, sitten lihat ja ihrat. Nämä vedettiin sekaisin yleiskoneessa (1 minuutti teholla 1). Sitten sekaan kaadettiin neste ja vaivattiin makkarataikinaksi (1 minuutti teholla 2). Kun taikina oli valmis, se pääsi takaisin pakastimeen jäähtymään.

Kun kaikki kolme olivat valmiit, alkoi makkaran tursottaminen. Suoli tietenkin ensin huuhdeltiin ja lisäksi käännettiin nurinniskoin, jotta se näyttää hieman esteettisemmältä. Lihamyllyn metalliosat jäähdytettiin taas pakastimessa ennen jokaista tursotusta. Heti kun mylly ei enää jaksanut työntää taikinaa, makkara laitettiin poikki ja myllyyn jääneet osuudet päätyivät jääkaappirasiaan josta ne käytetään hampurilaispihveiksi jossain vaiheessa. Yhdestä satsista tuli kuusi makkaraa.


Kontrollimakkarana toimi klassikko omenapossumakkara, joka valmistettiin samoin menetelmin, mutta käytössä oli leivänmurusia kotitekoisesta hapanleivästä. Piti pistää omenapossua tulemaan kun maanantaina saapuu arvostettuja vieraita jotka erehtyivät sen makua kehumaan.

Omenapossumakkara

500 g Possun niskaa
50 g   Possun ihraa
55 g   Tiivistettyä omenamehua
20 g   Kuivattuja omenoita
55 g   Leipärouhetta
6,0 g  Suolaa
1,5 g  Mustapippuria





Kohta maistellaan...

Ei kommentteja: