lauantai 18. kesäkuuta 2011

Kylmäsavulohi



Ensimmäinen kylmäsavulohikokeiluni menee seuraavalla tavalla:



Otetaan 1 lohifile. Otetaan suolaa, sokeria, fariinisokeria ja mustapippuria.

Sekoitetaan suolaseos:

1 rkl fariinisokeria
1 rkl sokeria
1 tl rouhittua mustapippuria
4 rkl merisuolaa


Napsitaan lohesta ruodot pois ja leikataan melkein puoliksi. Otetaan käsiteltäväksi 730g palanen lohta ja pakastetaan loput.





Levitetään elmukelmua pöydälle reilu palanen. Kaadetaan ohut kerros suolaseosta kelmulle about lohen kokoiselle läntille. Laitetaan lohi päälle nahkapuoli alaspäin. Kaadetaan loppu suolaseos tasaisesti lihan päälle.



Kääritään napakaksi paketiksi.



Laitetaan jääkaappiin suolautumaan 60 tunniksi painon alle. Tässä tapauksessa kolmen litran kulhollinen lihalientä. Käännetään 12 tunnin välein.

Kun lohi on suolautunut, huuhdellaan se kunnolla ja kuivaillaan talouspaperilla. Sijoitetaan kylmäsavustimeen, ladataan pyökillä sellainen 6-8 tunnin lataus. En oo varma kuinka paljon sitä tuli. Lupaan ajastaa tarkemmin ensi kerralla. Laitetaan savustumaan kolmen maissa yöllä, käydään yhdeltätoista hakemassa pois. Savu on tässä vaiheessa jo hälventynyt. Kääräistään elmukelmuun ja laitetaan vetäytymään jääkaappiin 24 tunniksi.



Seuraavana päivänä otetaan fileerausveitsi ja leikataan ohuiksi viipaleiksi. Maistetaan. Naaman vääntyessä virneeseen todetaan että kaupan kylmäsavuloheen ei ehkä ole enää paluuta. Lohi on jonnin verran turhan suolainen (riippuen vähän miten sitä haluaa käyttää), mutta juuri sopivan tiivis ja savunmaku tulee mukavasti esille. Pidempi tasausaika epäilemättä auttaisi tilannetta, sillä pinta oli selkeästi suolaisempi ja savuisempi kuin sisäosat. Makea se ei ole, sokeri pyöristää makua mukavasti.

Seuraavaksi otetaan ruisjuureen tehtyjä englantilaisia muffinsseja, sipaistaan päälle tuorejuustoa, sitten lohta ja lopuksi vielä silputtua sipulinvartta. Kaadetaan simaa lasiin. Ja hymyillään maireasti mutustellessa.

Ei kommentteja: