torstai 9. kesäkuuta 2011

Juurta jaksaen

Viimeisin juurenkasvatteluyritykseni meni taas mönkään syystä jota en tiedä. Alkoi jo kuplia ihan mukavasti, mutta sitten lopetti toiminnan ja rupes melko pian haiskahtamaan tärpätiltä. Siinä vaiheessa nakkasin juurenalun mäkeen ja aloitin kaksi seuraavaa. Tämä on heidän tarinansa.



9.6. klo 13.00
Aloitin kaksi juurta. Toisen tein Rainbown ruisjauhoista ja toisen Ruohonjuuren luomuruisjauhosta. Luomujauho oli huomattavasti karkeampaa, joten laitoin siihen vähemmän vettä. Molemmat viettävät aikaa kirjahyllyn päällä, jossa lämpötila vaihtelee 26 ja 29 asteen välillä. Sekoitin melko löysän vellin koska ne tuntuvat lähtevän happanemaan paremmin.

Startti
Normi: 40g jauhoja + 80g vettä
Luomu: 40g jauhoja + 60g vettä

10.6. klo 17.00
Vuorokauden kuluttua molemmat olivat lähteneet kiltisti kuplimaan. Molemmat olivat löysempiä kuin heti sekoittamisen jälkeen, joten vähensin veden määrää kummastakin. Luomujuuri oli hedelmäisen tuoksuinen, tuli mieleen raparperit ja puutarha. Kumpikaan ei tuoksunut vielä hyvältä juurelta. Vaihdan tässä vaiheessa purkin joka vaihdon yhteydessä, jotta juuri ei saa pahoja vaikutteita reunoille jäävistä juurenjämistä.

Lisäys
Normi: 100g juurta + 40g jauhoja + 60g vettä
Luomu: 90g juurta (kaikki) + 40g jauhoja + 40g vettä

11.6. klo 14.00
Jälleen vuorokauden kuluttua molemmat kuplivat iloisesti. Normi oli taas huomattavan löysää joten leikkasin veden ja jauhojen suhteen 50/50. Edelleen epäkypsä tuoksu, joskin paranemaan päin. Kohta vois tehdä pizzapohjan näistä.

Lisäys
Normi: 80g juurta + 40g jauhoja + 40g vettä
Luomu: 80g juurta + 40g jauhoja + 40g vettä

12.6. klo 12.00
Jatkuu samalla tavalla. Normi oli kerännyt pinnalleen kuivunutta kummaa laikkua. Kuorin sen vaan pois ja käytin loput. Pitää sekoittaa näitä vuorokauden aikana ettei pinta kuivu. Pyöräytin ylijääneistä juurista pitsapohjan lisäämällä vehnäjauhoja ja vettä kunnes tuloksena oli pitsapohjan kokoinen mötkäle.

Lisäys
Normi: 80g juurta + 40g jauhoja + 40g vettä
Luomu: 80g juurta + 40g jauhoja + 40g vettä


13.6. klo 12.00
Pitsasta tuli ihan hyvää. Ei se paljoa kohonnut, mutta vähän pehmeni. Aika voimakkaan happama maku siinä oli. Homma etenee.

Lisäys
Normi: 80g juurta + 40g jauhoja + 40g vettä
Luomu: 80g juurta + 40g jauhoja + 40g vettä

14.6. klo 12.00
Leivoin lisää pitsaa jämistä. Tää taikina jo kohoskin vähäsen. Ei vielä riittävästi. Luomuversio on lakannut kuplimasta kokonaan. Syytä en tiedä. Ehkä se on masentunut. Leikkasin sen ruoka-annosta rangaistukseksi. Olen myös siirtynyt tekniikkaan jossa en vaihda purkkia enää joka päivä, vaan nostelen purkista pois ylimääräisen juuren. Vähemmän tiskiä ja juuri jaksaa jo tapella pieniä homeita vastaan.

Lisäys
Normi: 80g juurta + 40g jauhoja + 40g vettä
Luomu: 80g juurta + 30g jauhoja + 30g vettä

15.6. klo 12.00
Luomu kuplii taas. Sillä oli vaan viikonloppu. Molemmat alka haista jo ihan oikealta juurelta, joskin luomu on edelleen tosi hedelmäisen tuoksuinen. Näistä voisi kohta koittaa leipoakin jotain.

Lisäys
Normi: 80g juurta + 40g jauhoja + 40g vettä
Luomu: 80g juurta + 40g jauhoja + 40g vettä


16.6. klo 12.00
Viikko on kulunut! Juuret ovat oppineet syömään ja pullistelemaan. Nyt voidaan ruveta tositoimiin. Tositoimia varten juuren olisi kuitenkin pystyttävä tuplaamaan tilavuutensa (lähteestä riippuen 6-12 tunnissa) sillä muuten se ei pysty leipääkään kohottamaan. Juurta tarvitaan yleensä myös hieman enemmän kuin 100g joten pientä lihotusta tarvitaan.




Normijuuri valittiin ensimmäiseksi testipilotiksi. Se pääsi asumaan tilavaan lasipurkkiin, siitä ei heitetty yhtään pois ja sille laitettiin teippi lähtötason merkiksi jotta paisumista on helppo seurata.

Luomujuuri jaettiin kahteen osaan. Ensimmäisestä tuli veli vehnänen. Se saa totutella uuteen ruokavalioonsa jonkin aikaa. Toinen pääsi pieneen lasipurkkiin suunnitelmana pitää ruokintamäärät minimissä kunnes juuri pääsee käyttöön. Luomukin sai teipin kylkeensä jotta sekin pääsee mittaamaan pullisteluaan.

Lisäys
Normi: 160g juurta + 80g jauhoja + 80g vettä -> lasipurkkiin
Luomu: 40g juurta + 20g jauhoja + 20g vettä -> lasipurkkiin
Vehnä: 80g luomuruisjuurta + 40g vettä + 40g puolikarkeita vehnäjauhoja (Pirkka)



16.6. klo 24.00
Normi oli komeasti tuplannut itsensä! Se on valmis leivontaan. Aikatauluongelmien vuoksi oikeaa leipää ei kuitenkaan vielä saada aikaan joten tuloksena on englantilaisia muffinsseja. Niistä kenties lisää myöhemmin. Juuresta otin kuitenkin 110g muffinssitaikinaan. Sitten totesin että Normijuuri on nyt valmis, joten ruokin sen ja laitoin jääkaappiin. Vehnä ja Luomu saivat jatkaa vielä normaalilla syklillään.

Lisäys
Normi: 40g juurta + 20g jauhoja + 20g vettä -> jääkaappiin

17.6. klo 12.00
Leivoin muffareita. Hyviä tuli, joskin resepti kyllä ainakin näillä aineksilla vaatii lisää jauhoja. Muut juuret jatkavat normaalisti.

Lisäys
Luomu: 40g juurta + 20g jauhoja + 20g vettä
Vehnä: 80g juurta + 40g jauhoja + 40g vettä



17.6. klo 23.00
Myöhäinen ruokinta, mutta ei sillä mitään väliä. Hyvin nää porskuttaa. Vehnäjuuri on muuten ihan lirua verrattuna ruisjuuriin. Pitää jossain vaiheessa pienentää nesteprosenttia. Kertyneistä jämäjuurista lähti taas pitsataikina ja toinen muffinssisatsi tulemaan.

Lisäys
Luomu: 40g juurta + 20g jauhoja + 20g vettä
Vehnä: 80g juurta + 40g jauhoja + 40g vettä

18.6. klo 15.00
Näyttää siltä että nämä juuret lähtivät ihan kiltisti kasvamaan. Päätän tämän pikku päiväkirjan tähän, sillä juurille ei enää kuulu mitään sen ihmeellisempää. Ruokaa ne saavat samalla tasaisen epätasaisella tahdilla ja pikkuhiljaa niistä sitten kehittynee parempia. Nyt pitää vaan keksiä jotain leivottavaakin näistä niin pääsevät koittamaan voimiaan tositoimiin.

Ei kommentteja: