lauantai 10. tammikuuta 2015

Queso Blanco

Juusto Valkea

No niin, seuraava satsi juustoa tulille. Tällä kertaa meksikolaisvaikutteinen queso blanco. Tämähän on käytännössä täysin samaa kamaa kuin intialainen panir, jota on useampaan otteeseen tullut tehtyä. En ole löytänyt mitään selkeää linjaa siitä, mitä eroa näillä olisi. Joskus mainitaan eroksi se, että panir puristetaan kevyen painon alla kiinteämmäksi. Aika harvoin sekään tulee kuitenkaan esille.

Kyseessä on kuitenkin siis kypsyttämätön juusto, joka juoksutetaan jollakin happamalla, joka voi käytännössä olla sitruunamehua, sitruunahappoa, piimää, jugurttia tai etikkaa. Varmaan muitakin happamia asioita, mutta edellämainituilla on kokeiltu ja menestytty. Kaikista tulee aika samanlaista juustoa, erot tulevat siitä kuinka paljon sitä hapanta on ja kuinka hartaasti valmiista juustosta puristellaan nesteitä pois joko valuttamalla tai painon alla.

Kirjassa, jonka nimen unohdin edellisessä postauksessani mainita, kuitenkin on erilliset reseptit queso blancolle ja panirille. Jälkimmäiseen käytetään buttermilkiä (joka on siis eri asia kuin piimä, vaikka ne melkein kaikissa resepteissä voikin korvata toisillaan), jota ajattelin tietysti kirjan ohjeen mukaan ensin tehdä. Valitettavasti kyseinen tuote (tai siis kirjan resepti kyseisestä tuotteesta) vaatii Aroma B -bakteerikantaa (mesophilic starter culture), joten tämä projekti jää odottamaan päivää tulevaa. Queso blanco sen sijaan juoksutetaan omenaviinietikalla, jota löytyy suomalaisistakin kaupoista. Aika pienissä pulloissa, mutta löytyy kuitenkin. Juustomatka meksikoon alkakoon.

Yksi maito ei kuulu joukkoon, mutta se oli menossa vanhaksi, joten se oli pakko käyttää pois.
Queso Blanco

1 gallona maitoa
1/3 kuppi omenaviinietikkaa
1/2 tl suolaa

Maito lämmitetään 90C lämpötilaan 30 minuutin aikana. Otetaan pois levyltä ja hämmennetään joukkoon viinietikka. Annetaan levätä kannen alla kymmenen minuuttia, jonka jälkeen massa kauhotaan lävikön päälle viritettyyn juustoliinaan valumaan viideksi minuutiksi. Tämän jälkeen suola lisätään ja käännellään juustomassan joukkoon. Lopuksi kääräistään juustoliina pussiksi ja nostetaan juusto valumaan 60 minuuutiksi.

Pikalämpömittari on kätevä
Juusto lämpeni 90-asteiseksi 26 minuutissa kun sen iski viiden litran kattilassa suoraan kutoselle. Kun lämpötilojen kanssa ruvetaan hifistelemään, niin yleensä se tarkoittaa, että pitäisi lämmittää hitaammin eikä nopeammin, joten tehot on ihan riittävät.  Juustoa tuli 1.7 paunaa kun resepti veikkasi yhtä paunaa. Onko vedettävä päätelmä, että suomalainen maito on tuhtia kamaa?

Hera on vihertävää ja erottuu selkeästi
Tunnin roikutuksen jälkeen juusto oli vielä melko pehmeää, mutta pysyi kasassa, joten siirsin sen jääkaappiin. Siellä se kovettui yön aikana ja muutti jonkin verran muotoaankin painuessaan omalla painollaan alustaansa vasten. Olisi kenties voinut roikuttaa kauemminkin. Leikatessa juusto oli melko murenevaista ja hyvin pehmeää. Ei saanut kauniita viipaleita ja jos vähän voimaa käyttäisi, niin tätä voisi varmaan levittää leivän päällekin. Maku on täyteläinen ja kermainen.

Leikkaaminen on vaikeaa
No mitä tällä sitten tehdään? Queso blanco on siitä mielenkiintoinen juusto, että jos aihetta tutkii internetistä, pääsee nopeasti siihen tulokseen, että kyseisen juuston tarkoitus on tulla tehdyksi. Ihan itse, kotona, upeaahienoa. En ole varma syökö sitä kukaan missään. Tälle selityksenä on tietysti, että kyseessä on ymmärtäänkseni yleisnimi pehmeälle kypsyttämättömälle juustolle, eikä niinkään tietty juustotyyppi. Tätä myös on naurettavan helppoa tehdä kotona ja onhan siinä magiikkaa kun omassa keittiössä syntyy juustoa. Omalta kohdaltani tämä efekti on hieman hiipunut, sillä ensimmäisestä juustostani on huhhei, yli kymmenen vuotta aikaa. Ja se oli nimenomaan queso blanco, joten kyllä tämän tekeminen vähän nostalgiaviboja ensimmäiseen omaan keittiöön toi. Valitettavasti kymmenessä vuodessa en ole keksinyt kauhean luovia käyttötarkoituksia tälle tavaralle. Ei se mitään, sillä vähemmän luovillakin saadaan hyvää aikaan.

Queso blanco paistuu kauniisti
Otetaan siis parvekkeelta papuja, jotka on keitetty carnitas-lihojen valmistusliemeen. Tehdään niistä papupaistoke (refried beans). Otetaan parvekkeelta myös salsaa, joka on tehty nachojen kaveiksi. Tehdään satsi vehnätortilloja ja ihmetellään sitä, että kaupan jauhot on ilmeisesti nykyään kuivempia kuin vielä pari vuotta sitten, kun vesi-jauhosuhde 13:30 ei enää tuota miellyttävää tortillaa vaan turhan kuivan taikinan. Mystistä. Ihan jees niistä silti tuli. Lopuksi leikataan queso blancosta paksuja viipaleita ja paistetaan niihin pannulla kauniinruskea pinta. Kasataan tuhdit tortillat ja sipaistaan päälle vielä siivut vihreää paprikaa. Kyytipojaksi tuopillinen kotitekoista olutta ja actionleffa kotiteatteriin. Toimii.

Tacos de Queso
 

Ei kommentteja: