torstai 11. huhtikuuta 2013

Chipotle-appelsiinikanaa

Salamavalokanaa!

Chipotle abodo-kastikkeessa on hyvä tuote. Jos et ole koskaan maistanut, olet missannut paljon. Kyseessä on siis  savustamalla kuivattu jalapeño, joka on tämän jälkeen upotettu maustekastikkeessa säilyketölkkiin. Ja erityisesti se säilyketölkki tässä kuulostaa epäilyttävältä, mutta tämä on ainoa tuote joka tulee mieleen joka todellakin on priimaa purkista. En tosin tiedä miten näitä valmistaisi kotona jos olisi varusteet. Saattaisi tulla parempia. Mutta joka tapauksessa näihin pieniin purkkeihin on saatu sullottua järjetön määrä savunmakua ja chilistä potkua. Tietenkään näitä ei sitten meinaa löytää mistään. Muistaakseni Itiksen Prismassa oli, ja oisinko edellisen kymmenen(?) purkin satsin kantanut kotiin Viikin vastaavasta. (Vähemmän yllättäen niitä tulee otettua hylly tyhjäksi kun niitä sattuu löytämään).
Nameja 

Tällä haavaa viimeinen purkillinen tuli korkattua ja tehtyä siitä chipotle-ketsuppia (joka ei ollut kovin hyvää, pitää jatkaa viilaamista) ja koska yhdestä chilistä riittää potkua pitkälle ja purkissa on monta, myös appelsiini-chipotle kananuijia. Alkuperäinen resepti blogista Homesick Texan. Oma versioni suomalaistettu ja suoraviivaistettu

2pkt (yht 1600g) kananuijia
2 tl suolaa
mustapippuria

2 appelsiinin mehu
1 appelsiinin kuori
2 valkosipulinkynttä
2 chipotlea

1,5dl ketsuppia
1 rkl fariinisokeria
2 rkl Worcestershire-kastiketta
2 rkl  valkoviinietikkaa
Kananuijat huuhdellaan kylmässä vedessä ja taputellaan kuiviksi talouspaperilla. Päälle rouhitaan myllystä suolaa ja mustapippuria, pistetään uunipellille ja paistellaan 250 asteessa 40 minuuttia. Sillä aikaa kun kanat paistuvat, tehdään kastike. Raastetaan appelsiinin kuori ja puristetaan appelsiinien mehu. Hurautetaan kuoret, mehu, mehun puristuksesta mehustimeen jäänyt tauhka, valkosipulit ja chipotlet tehosekoittimella tasaiseksi nesteeksi. Kaadetaan kattilaan ketsupin, sokerin, worcestershire-kastikkeen ja valkoviinietikan kanssa. Huuhdellaan tehosekoitin tipalla vettä ja lisätään sekin kattilaan. Keitellään kasaan ketsuppimaiseksi kastikkeeksi. Kun kanat ovat paistuneet, kipataan ne kastikkeen kanssa kattilaan ja käännellään kunnes ne ovat peittyneet. Jos tekee kastikkeen pienessä kattilassa, kannattaa tämä tehdä yksi nuija kerrallaan. Laitetaan kanat kastikkeineen uuniin grillivastusten alle kunnes kastike on kuivahtanut ja pintaan alkaa tulla tummia läiskiä. Siirretään lautaselle nautittavaksi tuoreen leivän ja porkkanatikkujen kanssa.


Sitä on muuten tullut kovin nirsoksi kun on pilkkonut itse kanansa. Näissä kaupan valmiissa kananuijissa on luunpalasia ja sellaista, joita itsesilputussa ei tietenkään ole kun kaikki viillot tekee näppärästi nivelten kohdalta. Eipä se tässä satsissa haittaa paljoa, suurimmat voi nipsaista irti jos häiritsee. Matkan aikana opittiin myös se että kanoista lähtee aika paljon nestettä paiston aikana, joten leivinpaperin käyttäminen ensimmäisen 40 minuutin aikana on aivan turhaa. Se vettyy. Sen sijaan grillauksen aikana se on erinomaisen hyvä ajatus sillä kastike kärähtää pannuun kiinni huomattavasti nopeammin kuin kanojen pintaan. Ja tarjoillessa kannattaa varata paperia mukaan sillä sorminsyötäväksi sapuskaksi tämä on sottaista kamaa.

Ei kommentteja: