perjantai 10. elokuuta 2012

Salmiakkijäätelö


Ideana oli siis tehdä lakritsijäätelöä. Ainoa löytämäni resepti piti kuitenkin sisällään ainesosan josta en ollut ennen kuullutkaan: lakritsitanko. Reseptin mukaan tällaisia saa joko kaupan esanssihyllystä taikka sitten apteekista. No ei saanut lähiprisman hyllystä ja apteekissa eivät edes tienneet tällaisen tuotteen olemassaolosta. Mutta apteekista saa kuitenkin apteekkarin salmiakkia joten päädyin sitten valitsemaan Helsingin Sanomien sivulta löytyneen salmiakkijäätelön tämänkertaiseksi projektiksi.

Homma alkoi sillä että keitettiin salmiakkisiirappia apteekkarin salmiakista ja sokerista. Ohjeen mukaan annetaan pulputtaa 15-20 minuuttia. Kahden ja puolen tunnin keittämisen jälkeen salmiakkini oli sen verran sulanut että sain sen paineltua siivilän läpi ja saatoin kutsua tulosta salmiakkisiirapiksi. Vettä piti lisätä aika monta kertaa tämän session aikaa. Ensi kerralla koitan tehdä siirapinkin Turkinpippureista. Jos tekee apteekkarin salmiakeista, ainakin tämän  brändin (Haganol) salmiakit kannattanee vaivautua pilkkomaan tosi pieniksi ja käyttää enemmän vettä heti kättelyssä. No lopputulos oli tymäkkä salmiakkimömmö jota piti ennen käyttöä vielä jatkaa vedellä ettei tarvinnut veitsellä leikata.


Jäätelömassan teko oli aika suoraviivainen projekti, mutta jätski muistutti taas että kuuma maito pitää lisätä munaseokseen rauhallisesti ja että tätä seuraava kuumennus pitää tehdä hitaasti. Hyvä siitä tuli mutta ei täydellinen. Oma salmiakkisiirappini oli niin tymäkkää että se lusikoitiin, ei kaadettu. Tästä huolimatta sitä tuntui olevan aika reilunlaisesti, lopputulos on nimittäin hieman makea omaan makuuni. Salmiakkimurskaa ei kannata hakata liian pieneksi, muuten se hukkuu jätskin sekaan. Erinomaisen salmiakkinen jäätelö kuitenkin ja täyteläisen makuinen.

Salmiakkijäätelö
  • 1 dl sokeria
  • 4 dl vettä
  • 3 pakettia Apteekin salmiakkeja (60 g)
  • 2,5 dl kuohukermaa
  • 3,5 dl maitoa
  • 5 keltuaista
  • 3/4 dl sokeria
  • 1/2 dl turkinpippurimurskaa
Vettä, sokeria ja apteekkarin salmiakkeja keiteltiin kunnes seos oli tasainen massa. Tähän kului yli kaksi tuntia. Sillä aikaa kun salmiakkisiirappi pulputteli, keltuaiset ja sokeri vatkattiin kulhossa vaahdoksi. Maito ja kerma kuumennettiin kattilassa 90-asteiseksi ja vispattiin vähän kerrallaan munavaahtoon. Koko seos kaadettiin takaisin kattilaan ja kuumennettiin jatkuvasti hämmentäen kunnes se saostui (90-asteiseksi). Sekä jäätelömassa että salmiakkisiirappi jäähdytettiin yön yli jääkaapissa.

Aamulla puolet siirapista sekoitettiin jäätelömassaan ja jäähdytettiin jäätelökoneessa jäätelöksi. Koneen kirnutessa murskattiin vaadittava määrä turkkareita ja sekoitettiin murska loppuun salmiakkisiirappiin, joka jäätelön valmistuttua käänneltiin jätskimassan sekaan. Annettiin jäätyä kunnolla ennen käyttämistä.

1 kommentti:

Lita kirjoitti...

Punnitse & Säästä Fredalla on myynyt mulle lakritsitankoja. Läpinäkyvässä muovissa kova pötkö, ihan pelkkää lakritsiuutetta kuivattuna. Kun maustemyllyyn pilkkoo ja jauhaa, saa lakritsijauhetta, jolla saa kekseistä lakritsikeksejä. Ei tuu liikamakeeta kun pötkössä ei oo sokeria.

Tarjooks mulle jäden?