keskiviikko 3. elokuuta 2011

Omenainen BBQ-kastike
Viimeisin BBQ-sessio jätti jälkeensä kasan upeita grillikylkiä, muutamia maukkaita perunapalleroita ja kulhollisen kerrassaan herkullista papua. Näistä ensimmäiseen ja viimeiseen tarvittiin BBQ-kastiketta ja koska minulla on pahanlaatuinen taipumus tehdä asioita itse jos ne vain voi tehdä itse, teen tietenkin itse BBQ-kastikkeeni.

Tätä settiä tehdessä tuli mieleen että resepti näyttää aika lailla siltä että se olisi puolitettu. Kannattaa siis tehdä samantein tuplasatsi. Saa mukavia tasalukuja ja enemmän kastiketta. Tästä tuli minulle kolme purkkia joista yksi meni papuihin ja yksi grillikylkiin, ja jälkimmäisiin olisi saanut laittaa enemmänkin.

Resepti on Chris Lillyn kirjasta Big Bob Gibson's Barbecue Book. Kastike kulkee siellä nimellä Apple Bourbon Barbecue Sauce (reseptistä Country Style Ribs, mikä selittää purkin tekstin), mutta tämä on viilattu versio, josta puuttuu muunmuassa se bourbon. Jack Daniels maksaa Alkossa yhtä paljon kuin laadukas skotlantilainen single malt, ja olen tullut siihen tulokseen että kolme ruokalusikallista viinaa ei keikauta tätä reseptiä niin paljon mihinkään suuntaan etten mielummin nauttisi viskiäni paljaaltaan.

Kuten kaikki itseään kunnioittavat reseptit, tämäkin alkaa sillä että otetaan voita. Ei tarvita puolta kiloa, kunnon nokare riittää. Tässä tapauksessa viimeiset rippeet aikoja sitten valmistamastani savuvoista. Tämä lienee hyvä käyttötarkoitus sille.Sitten kipataan sipulia pannulle ja kuullotellaan sitä nelisen minuuttia, eli kunnes se pehmenee pikkuisen ja saa hieman väriä.Lisätään joukkoon mausteet ja raastettu omena. Itse en ole vielä tähän päivään mennessä havainnut merkittävää eroa eri omenalaatujen välillä. Kirja suosittelee kiinteää ja makeaa.

Paistellaan omppuja ja mausteita vielä kolmisen minuuttia, jonka jälkeen kaavitaan omenasipuliseos syrjään pannulta. Vaihtoehtoisesti voi tietysti pitää sen siinä pannulla ja tehdä seuraavan vaiheen eri astiassa, mutta siitä tulee lisää tiskiä (tai ainakin isompaa tiskiä) ja jos ei satu olemaan täyskokoista tiskikonetta niin näitä asioita kannattaa harkita aina hetken aikaa silloin tällöin.Seuraavaksi sitten sotketaan loput ainekset, eli ketsuppi, kola, etikka, sokeri, worcestershire ja nestesavu samaisessa paistinpannussa ja isketään tulet alle.Keitellään viisi minuuttia hämmennellen koko ajan.Nakataan omppuseos sekaan ja keitellään vielä pari minuuttia.Ja valmista tuli. Soossi on käyttökelpoa tässä vaiheessa. Jos sen nakkaa purnukkaan ja jääkaappiin niin se säilyy siellä varmaan puoli iäisyyttä. Se kuitenkin on etikalla terästettyä ketsuppia, joten olis aika kummaa jos se menisi pahaksi paljon ketsuppia nopeammin. Ja sitäpaitsi tätä kamaa menee aikamoisella tahdilla kun vauhtiin pääsee joten pilaantumisriski on aika pieni.Kaikki kuitenkin säilyy paremmin kun sen umpioi. Lisättynä bonuksena on että on kivampaa kun jääkaapissa on lasipurkkeja joissa saattaa jopa lukea mitä ne sisältävät, kuin mystisiä jääkaappirasioita joita pitää haistella jotta tietää mitä niissä ehkä on. Tämmöinen hillosuppiolo on muuten järettömän kätevä. Sotku väheni sadasosaan kun sain tän hankittua. Nyt ei muuta kun lusikoi purkin täyteen ja kansi kiinni. Seuraavana päivänä jääkaapin perälle odottamaan käyttöä.Omenainen BBQ-kastike

iso nokare voita
1/2 sipuli silputtuna
1/2 iso omena raastettuna
1/2 tl suolaa
1/4 tl cayennepippuria
1/4 tl juustokuminaa
1/4 tl kanelia
5 dl ketsuppia
1,25 dl omenaviinietikkaa
1,25 dl pepsiä
1,25 dl fariinisokeria
1 rkl worcestershire-kastiketta
2,5 tl nestesavua

Kuullotetaan sipulisilppua voissa, lisätään mausteet ja omena ja paistellaan hetken aikaa. Nostetaan syrjään. Sekoitetaan loput aineet keskenään ja keitetään viitisen minuuttia. Sekoitetaan omenaseos joukkoon ja keitetään vielä hetken.


Ei kommentteja: