Coq au vin
3 kananpoikaa pakkasesta
10 sipulia
8 valkosipulinkynttä
6 porkkanaa
purjoa
persiljaa
laakerinlehtiä
mustapippuria
1 plo + vähän tonkasta punaviiniä
kanalientä liemikuutiosta
1 dl jauhoja
2 rkl tomaattipyreetä
200g pekonia
30 pikkusipulia
300g herkkusieniä
Pilkoin kanat kahdeksaan osaan (koivet, reidet, rintafileenpuolikkaat). Selkärangan ja siivet pistin pakkaseen jotta niistä voi jossain vaiheessa keittää lientä.
Kahden purjonlehden sisään käärin viitisen oksaa persiljaa ja neljä isoa laakerinlehteä. Timjamia ei löytynyt, mutta sitä olisi laitettu jos olisi ollut. Nipun sidoin langalla paketiksi.
Lohkoin sipulit ja paloittelin porkkanat. Laitoin ämpäriin muovikassin, jonne kerrostin lihat, mausteet ja kasvikset. En laittanut tässä vaiheessa vielä suolaa, mutta mustapippuria kyllä. Päälle kaadoin punaviiniä kunnes kaikki oli peittynyt. Solmittu pussi meni kylmäkellariin odottamaan marinoitumista.
Valutetaan kananpalat ja paistetaan pannulla kauniin värisiksi. Ripotellaan pinnalle vehnäjauhoja. Paistetut kanat laitetaan uunivuokaan ja kaadetaan päälle marinadi kaikkine kasviksineen. Lisätään tilkka kanalientä ja maustetaan tomaattipyreellä, suolalla ja mustapippurilla. Paistetaan 175-asteisessa uunissa noin tunnin verran.
Pikkusipulit kiehautetaan vedessä, huuhdotaan kylmällä ja kuoritaan. Pekonit laitetaan kylmään pannuun ja kuumennetaan kunnes rasva irtoaa ja pekonit ovat mukavan rapeita. Otetaan pekonit pois ja paistetaan rasvassa pikkusipuleita ja herkkusieniä.
Kun kana on melkein valmista, lisätään joukkoon sipulit, pekonit ja herkkusienet. Tarjoiltaessa koristellaan persiljalla.
Kana meni marinoitumaan kahta päivää ennen H-hetkeä. Kanat, vihannekset ja marinadi päätyivät ämpärissä kylmäkellariin, jossa kävin satsia kertaalleen kääntelemässä maustumisen aikana.
Juhlapaikalle saavuttuamme paistelin kananpalat pannulla ja totesin että uuniin ei tällainen satsi kyllä mene millään, joten uunin sijaan käytin kattilaa. Kymppilitrainen tuli melko täyteen. Niinpä paisteltuani pekonit ja pikkusipulit en laittanutkaan niitä hautumaan viinin ja kanan sekaan vaan kasasin niitä tarjoiluannoksiin ikään kuin lisukkeeksi.
Kanan kaverina oli lohkoperunoita ja keitettyä ohraa. Annos koristeltiin vielä kaiverretulla tomaatilla ennen tarjoilua, ja valitettavasti touhu oli sen verran hektistä että kuvaa en ehtinyt tästäkään saamaan.
Annos oli kuitenkin maukas ja tämäkin ruoka oli oikein mitoitettu. Yksi kana = 2 rintaa ja 2 koipea = neljä henkeä. Joko minulla tosin oli liikaa viiniä tai liian vähän jauhoja sillä viini itse jäi täysin nestemäiseksi ja näinollen sen lotraaminen lautasille oli melko mahdotonta. Jos siis haluaa kastikemaista ruokaa, saa jauhoja tosiaan mättää melko vapaalla kädellä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti