Portteri vuoden vanhana |
Pitipä sitten päästä kokeilemaan portterin tekemistä. Piti Alkosta hakea varmuuden vuoksi ensin Aldaris Porteris ja Fuller's London Porter jotta sai kiinni siitä että jos tässä projektissa sattuis onnistumaan, niin tykkäiskö sitä lopputuloksesta. Tyyliltäänhän nämä ovat pikkaisen erilaisia kuin Brown Porter, johon lähdin tähtäämään, jälleen kerran BCS:n avustuksella.
Projektin aloittamisen jälkeen on tullut maistettua myös muutama muu portteri pubien hanoista ja vaikuttaa kyllä miellyttävältä tyyliltä. Ilmeisesti monet pitävät parhautena sellaista hyvin voimakkaasti paahteista, kahvista ja minun makuuni hieman kitkerää olutta. Laitilan Imperiaali Stout, joka valittiin vuoden 2013 Suomen parhaaksi olueksi, jäi esimerkiksi meikäläiseltä juomatta. Minua miellyttää tumma maku jossa paahde on kevyttä ja maku täyteläistä. Tältä pohjalta on tietysti hyvä sitten lähteä ponnistamaan kunhan ensimmäisen pullon saa avattua ja nähdään että onko tämä yhtään sinne päinkään.
![]() |
Maltaat ojossa |
Porter
Speksit:
Satsin koko: 4,5 litraa
Panopäivä: 1.11.2013
Pullotuspäivä: 25.11.2013
OG: 1.060
FG: 1.016
Alkoholia: 6,3%
Raaka-aineet:
850 g Maris Otter
100 g Brown Malt (itsepaahdettu)
100 g Crystal 100EBC
60 g Pale Chocolate
11g Fuggles
Mäskäys:
4,8 litraa, 67C, 60 min
Huuhtelu:
2,0 litraa, 77C
Keitto 60 min:
8 g Fuggles @ 60 min
3 g Fuggles @ 10 min
Hiiva:
1/2 pkt Danstar Nottingham (rehydroitu)
Käyminen:
1 vko @ 19C + 2 vko @ 17C
Jälkikäyminen:
16 g sokeria => 1.8 vols
![]() |
Nimensä mukaisesti Brown Porter |
Keitossa katosi sen verran että lisäsin käymispulloon 4 dl vettä jotta päästiin 4,5 litran tuntumaan. Mäskäyksessä ei mitään ihmeellisempää tapahtunut ja käyminenkin sujui ongelmitta.
![]() |
Valmiina käymään |
... tai kuukausien. Nimittäin portterit katosivat humpsistarallaa ja jäljelle jäi vain pari pulloa, jotka varastoin kypsytystä varten. Yhtään kuvaakaan en saanut oluesta, joten ajattelin kirjoittaa artikkelin loppuun kun korkkaan arkistopullon. Aikaa vierähti sitten enemmänkin, sillä korkkaus tapahtui sitten joulupäivän kunniaksi 25.12.2014. Ja paha tässä vaiheessa on tietty mennä sanomaan, että kuinka erilaista se oli tuoreeltaan hörpättyyn nähden, mutta pahuksen maukasta kuitenkin. Päätin siltä istumalta, että samalla reseptillä lähtee uusi satsi tulemaan. Hieman oli ylikarbonoitunut, kuten vaahdon määrästä näkyy, mutta kun antoi hetken aikaa lasehtia, niin oikein kelvollista olutta. Eikä ollenkaan brown alen väristä valmiina tuotoksena. Paahteisuus tulee selvästi esille, sieltä kenties hieman kahvin makuakin löytyy, mutta enemmän ollaan täyteläisen puolella. Erittäin meikäläisen mieleen oleva portteri siis.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti