Saunajuomaa. |
Daniel Andersonin visio Mustasta Tornista |
No miksi siis tehdä kyseistä tuotetta mikäli ei ankarasta fanittamisesta ole kysymys? Väittävät että se maistuu hyvältä. Ja koska aikaisemmissa siiderikokeiluista ei ole tullut niin paljoa menestystä että niitä viitsisisi toistaa muuntelematta. Ja siksi että uusia asioita on kiva kokeilla, varsinkin kun niitä voi kokeilla 4,5 litraa kerralla jolloin viemäröitäväksi jää vähemmän epäonnistumisen sattuessa. Verkon tunnetuin aiheeseen liittyvä resepti taitaa olla Brandon O's Graff, josta oli hyvä hakea inspiraatiota. Itse resepti meni aika lailla uusiksi, sillä alkuperäinen on uuteresepti ja minä halusin käyttää pois yli jääneitä maltaita että pääsee ostamaan kohta uusia. Kyseinen resepti myös tuottaa melko tujua kamaa ja minä kun tykkäisin juoda sellaisia joista en olisi yhden jälkeen vielä pöydän alla, joten laimeampaakin päädyin tekemään.
Omenakuutiosta siideriksi. |
Graff
Speksit:
Satsin koko: 4,5 litraa
Panopäivä: 29.9.2013
Pullotuspäivä: 18.10.2013
OG: 1.053
FG: 1.006
Alkoholia: 6,4%
Maltaat:
275 g Maris Otter + Pale Ale + Pilsner maltaita
35 g Crystal 100EBC
35 g Crystal 300EBC
15 g Vehnämallas
Muut:
3,0 l Grannas Äppel omenamehua
Humalat:
2 g East Kent Goldings @ 60 min
Hiiva:
Safale US-05 (2. sukupolvi)
Mäskäys:
60 min, 69C, 1,5 l vettä. Huuhtelu ehkä noin litralla.
Keitto:
60 min
Käyminen:
1. viikko 19C + 2 viikkoa 18-20C
Tämähän on siitä erikoinen projekti että 300 g maltaita ja 1,5 l vettä on aivan naurettavan vähän. Tämän pystyy mäskäämään kasarissa jos sattuisi huvittamaan. Se tietysti helpottaa logistiikkaa jonkin verran, mutta näin pieni mäskäys ei pysy lämmöissä sitten ollenkaan. Ei niin yhtään. Lämpötila saattaa heittää viisi astetta parin minuutin aikana. Käytännössä mäskäyslämpötila oli melko tasajakautunut satunnaismuuttuja välillä 66-73, joskin loppuvaiheilla hirveällä sähläämisellä se alkoi muistuttaa hieman enemmän normaalijakaumaa. Toimivaksi keinoksi paljastui hellalla pitäminen, eli parit viissenttiset (kolikot) levyn päälle, levy ykköselle ja kansi päälle raolleen. Alkoi totella hieman paremmin.
Minimäski |
Tarkoituksena oli kuitenkin siis saada aikaan vierre jossa olisi paljon pitkiä sokereita jotta juoma saisi reippaasti ryhtiä, muttei kovin paljon lisää alkoholia. Niinpä tavoitelämpö oli tuo 69C ja yritin ampua useammin yli kuin ali, jotta alpha-amylaasi tykkäsi. Käymiskelpoiset sokerit tulevat (toivottavasti) omenamehusta. Ennen maltaiden lisäämistä omenamehun ominaispaino oli 1.050 joten tuo kun tuosta käy pois niin pitäis päätyä jonnekin viiden voltin hujakoille. Saa nähdä.
Humalaa minulla on edelleen vain kahta tyyppiä, joten myös tähän satsiin humpsahti sitten tuota East Kent Goldingsia. Kokonaista kaksi grammaa, joten ei pitäisi tulla liian kitkerää kamaa.
Itäisiä Kenttejä. |
Hiivana käytin toisen osan hiivapesuharjoituksestani tullutta Safalen US-05:ttä. Otin purkin jääkaapista lämpenemään kun aloitin mäskäyksen, kaadoin suurimman osan hiivan päällä viettäneestä kirkkaasta vedestä pois ja sekoitin loput juoksevaksi liejuksi, jonka kaadoin sen kummemmitta seremonioitta käymispulloon. Ilmasin normaaliin tapaan ravistelemalla ja sijoitin käymiskaappiin 19C lämpötilaan.
Väriin olen ottanut mallia kuralammikoista. |
Ennen pullotusta. |
Jos päädyn tätä vielä tekemään, en kyllä maksa kymppiä priimamehusta vaan laitan sitä halpiskamaa käymään. Siiderin teossahan mehu, joka on parempaa juotavana ei tarkoita parempaa lopputulosta. Tarvittaisiin mehua vähemmän makeista, tanniinisista lajikkeista. Tätä voisi koittaa kompensoida lisäämällä tuotteeseen tanniinia ennen käyttämistä. Mäskäys pitää myös suorittaa huomattavasti korkeammissa lämpötiloissa. Jos vaikka 75 asteella koettais. Ja lopuksi sekaan voisi lisätä hieman hiivaravinnetta, jota ilmeisesti siidereihin usein kaivataan. Mutta saa nyt nähdä tuleeko koskaan jaksettua...
Graffinen esitys pulloista. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti